Inför Damallsvenskan: Kopparberg/Göteborgs FC

7509467428_b3f59f3bef_k

Efter sex år är hon tillbaka i Göteborg – Damallsvenskans vassaste nyförvärv 2018, Christen Press

Fem säsonger blev det för Stefan Rehn som huvudtränare i Göteborg och med placeringarna 8-5-6-3-4 framför ögonen så ser man att det var bättre förr. Visst hade Göteborg alldeles för mycket kvalitet för att tappa platsen i Damallsvenskan, men så långt från nedflyttning var man faktiskt inte i somras.

En klubb som hade ambitioner på att vinna Champions League år 2022 var så långt ifrån detta som man komma.

Men med den individuella klassen som spelare som Elin Rubensson och Pauline Hammarlund har och med Rubenssons nyvunna kompetens att ta med sig hela laget blev det ett gott slut på fjolåret. Elin Rubensson lämnade Malmö för ett par år sedan eftersom hon platsade inte längre i det stjärnspäckade laget och hon fick alldeles för lite speltid. Klubbytet var det bästa som kunde hände henne. Hon fick speltid och har utvecklats enormt och kan gå ännu längre. Jag ser henne som en av flera karaktärspelare som kommer att bära det svenska landslaget när de stora 80-talisterna som Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin lägger av.

Efter man förhindrat fiaskot har Göteborg gjort nästan allt rätt. Man har värvat en ny tränare eftersom den gamle kunde inte längre lyfta laget och Marcus Lantz har börjat bra. Man har hämtat Julia Roddar från Kvarnsveden, en av Sveriges bästa mittfältare. Med Olivia Schough kom en publikfavorit tillbaka som med sin härliga personlighet lyfter stämningn i varje lag. Även om många (som jag själv) inte ser en startspelare i svenska landslaget i henne tillhör hon dock den vidare kretsen av bra spelare i landet.

Årets nyförvärv i Damallsvenskan kom väldigt sent och det var säkert inte planerat. Christen Press. Amerikanskan fick sent veta att hennes klubb Chicago Blue Stars ville byta bort henne till Houston Dash. Att flytta från Illinois till Texas är en stor förändring och det ryktades att Press egentligen var intresserad av att spela för Seattle eller Portland eller nästa år för en eventuell franchise i hemmatrakterna kring Los Angeles. Men nu blev det som det blev. Press vägrade att flytta till Houston, Jill Ellis tog inte ut henne till landslagstruppen och sa att Press borde hitta en klubb snabbt och visst slog man då 29-åringens telefonnummer. Med en av världens bästa anfallare och Pauline Hammarlund har Göteborg plötsligt ett av seriens bästa anfall. Lägg till att Rubensson och Roddar kommer att vara seriens bästa innermittfältspar och vips har Göteborg seglat upp som en medaljkandidat.

Jag tippar därför att Kopparberg/Göteborgs FC blir 2:a i år (om Press stannar hela säsongen).

 

 

Annons

8 tankar på “Inför Damallsvenskan: Kopparberg/Göteborgs FC

 1. The Observer

  Du slutar med en viktig reservation inom parentes: OM Press blir kvar. Frågan är vad som talar för det? Är hon mer sugen på en allsvensk medalj än att återta en plats i USA:s landslag och spela i den ligan, eller, varför inte, i någon av de klubbar som har pengar i Europa? Visserligen vet vi att Press kan vara en ”game-changer” – det såg vi redan under tiden i Tyresö – men du menar alltså att hon kan vara skillnaden mellan ett silver och en blygsammare placering i DA?

  Vi vet ännu inte hur Hammarlund och Press ”klickar” tillsammans och visst finns det minst ett (förmodligen flera) innermittfältspar som vill vara, och kanske är, bäst i DA förutom Roddar och Rubensson.

  Jag tror också att KGFC kommer att göra en resultatmässigt betydligt bättre säsong än 2017, med eller utan Press. De är ett av fem lag bakom LFC och FCR som gör upp om övriga medaljer. Därmed sagt att både LFC och FCR kommer före KGFC även i år. Eftersom du tippat att FCR vinner guldet och KGFC tar stora silvret, innebär det att svenska mästarna LFC som bäst blir trea i årets DA. Hoppas du inte satsat hela avlöningen på att alla de tre tipsen går in…..

  Gilla

  1. noone

   Bra fråga, vad talar för att Press blir kvar året ut? Personligen tror jag att hon inväntar att Los Angeles ska starta ett lag i NWSL som det ryktas om, till nästa år. Så var ska hon i så fall spendera hösten? Houston? Knappast. Något annat lag i NWSL som vill ha henne kortsiktigt? Osannolikt. Någon storklubb ute i Europa? Möjligt, men bara till hösten? Hur attraktivt kan det vara att bara spela första halvan av en säsong igen? Istället för att vara med en hel säsong och fajtas om ligasegern? Tror i så fall hon stannar våren ut också i Lyon, Wolfsburg, Chelsea eller vad det nu blir (med CL som huvudmål).
   Vill Press börja 2019 i LA:s nya lag, tror jag inte det är helt osannolikt att hon blir kvar i KGFC. Förutsatt att Ellis inte petar henne samt att Göteborg har med toppstriden att göra.

   Gilla

   1. Rainer Inläggets författare

    Efter Chawingas sorti har Damallsvenskan fått en favorit för att vinna skytteligan. Men hur många gör Sällström?

    Gilla

 2. Maggan

  Mittbacken Taylor Leach icke att förglömma! Hon var viktig för att KGFC höll sig kvar och kan nog spela en stor roll i år också .

  Gilla

 3. noone

  Bildar Rubensson och Roddar ligans bästa innermittfält? Kanske, men som jag ser det är det mycket jämnt mellan dem, Asllani & Angedahl i Linköping samt Seger & Folkesson i Rosengård. Dessa borde väl vara Sveriges 6 bästa centrala mittfältare?

  (Speciellt med Petra Andersson, Josefin Johansson och Emilia Brodin vid sidan om i år, hur nära är Uniteds duo?)

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Det är jämnt och alla sex som du nämner är dessutom svenska landslagsspelare. Kan bli roligt för fansen och svårt för Gerhardsson att hitta rätt bland alla

   Gilla

 4. Pingback: Det stora tipset av damallsvenskan 2018 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer är stängda.