Zoe Tynan, landslagstrupp och åtta mål i Linköping

29102727020_6fecd2259a_k

Mycket intensiv match mellan Djurgården och Piteå. Det slutade 1-1 efter två straffar. Här gör Irma Helin mål för Piteå.

Det har hänt mycker inom damfotbollens värld den här veckan. 18-åriga engelska spelaren Zoe Tynan är död. Det var definitivt den mest chockerande nyheten. Jag hade aldrig tidigare hört talas om henne, men hon var tydligen en begåvad mittfältare som har spelar för Englands F19-landslag. Hon spelade för både Everton Ladies och Manchester City. I tisdags befann hon sig vid West Allerton Station, mellan Liverpools centrum och John Lennon flygplatsen och hamnade framför ett tåg. Hon bytte klubb för några veckor sedan och spelade sist för Fylde Ladies. Klubben meddelade i går att tröjan med Zoes nummer 19 aldrig mer kommer att innehas av en annan. Polisen betraktat Zoes död inte som misstänkt, ingen talar ut vad som har hänt, en del talar för att Zoe Tynan begick självmord. Fruktansvärt att en så pass ung människa som beskrivs som både talangfull och trevlig, en älskvärd karaktär som det sägs, hade så ont att hon såg ingen annan utväg. Jag vet inte vad som är rätt, men tycker att vi behöver prata mer om detta, att vi endast blir mer vaksam om vi kan prata om sådana svåra ämnen. Och att vi äntligen begriper att depressioner är inget vi behöver skämmas för. Det är en fruktansvärd, förfärlig sjukdom och inget annat. Det finns mycket stöd att söka, en av dem är organisationen MIND. En av dem som kände Zoe är Kosovare Asllani. Hon tweetade:

I torsdags lottades Champions Leagues sextondelsfinal och de svenska lagen fick intressanta, men överkomliga motståndare. Rosengård får resa till sköna Island och möta mästarna Breiðablik UBK. Samtidigt åker Eskilstuna till Skottland i returmatchen mot mästarna Glasgow City. Jag hoppas att kunna se den första matchen på Tunavallen på plats och att några tusen tar sig till klubbens första UWCL-match i historien. Mest spännande blir de två norsk-franska möten mellan Lilleström och PSG samt mellan Avaldsnes och Lyon. Jag räknar med fransk avancemang, men inte så lätt som i den franska ligan lär det bli.

Pia Sundhages första trupp efter OS innehöll en hel OS-trupp plus Mimmi Larsson och Lina Hurtig. Inga överraskningar där också. Ingen överraskning heller att Pia nu öppet pratar om sin önskan att fortsätta med tjejerna till efter EM 2017. Jag antar att det snart blir kontrakskrivning och skulle inte vara förvånad om de skriver nytt fram till slutet av VM 2019 eller OS 2020. Johan Rydén har skrivit att diskussionen om svensk damfotbolls framtid har uteblivit efter OS. Jag kan bara hålla med. Men så är det med damfotbollen. Även de största framgångarna har en mycket kort halveringstid. OS är historia och slutade med en fantastisk framgång. Nu är Damallsvenskan är i gång igen och det syns knappast någon effekt. Svenska fotbollsförbundet har än inte försökt dra nytta av framgången. Två landskamper kommer att spelas snart, men inga landskamper annonserad till FIFA-datum i oktober och november. Calle Barrling var på presskonferensen och tydligen pratade han bl a om säkerhet i Papua Nya Guinea där U20-VM ska spelas senare i år. Man avråder individualresande till landet, det är alldeles för farligt och man kommer att ha speciella säkerhetsarrangemang kring det svenska laget. Man undrar hur FIFA kunde lägga en så stor turnering i ett land som har extrem hög brottslighet, speciellt och inte minst mot tjejer och kvinnor.

Stina Blackstenius och Pernille Harder stannar i Linköping, åtminstone året ut. När transferfönstret stängdes i veckan kunde vi andas ut. Östgöta-Correspondenten skrev dock att tyska mästarna Bayern München är definitivt intresserade att få över Harder och att Pernille skulle föredra Tyskland före Frankrike, eftersom hon tycker att den tyska ligan är mycket jämnare än den franska där det finns 2+2+8 lag. Åtta alltså som inte har någon chans mot topp 4 lagen Lyon, PSG, Montpellier och Juvisy. Men jag hoppas att Pernille läser bloggen och även hennes agent. Eftersom Bayern München spelar en mycket defensiv inriktad fotboll och jag ser inte hur ett kreativt geni som Pernille Harder passar in där. Redan Veronica Boquete har försökt att etablera sig i München och hamnade till slut på bänken. Linköping har troligtvis på sikt ingen chans att vinna Champions Leage, men är ändå ett av Europas 10-15 bästa fotbollslag.

Åtta mål för LFC i går kväll mot Kvarnsveden. Ett styrkebesked, men även ytterligare ett bevis på att även den svenska serien inte är så jämnt som vi gärna säger att den är. Vi har nämligen mer eller mindre en 2+2+2+2+4 serie i år. Med Linköping och Rosengåtd (2-0 i Örebro) i den absoluta toppen och med fyra bottenlag och sex i mitten. Platserna 3-8 är relativt öppna, även om Eskilstuna och Göteborg troligtvis kommer att hamna på tredje resp fjärde plats. Piteå och Djurgården som spelade en bra match i torsdags spelar om 5:e eller 6:e plats medan Örebro och Vittsjö konkurrerar om 7:e och 8:e plats. Resten sysslar med kampen om att hålla sig kvar. Matcherna dessa fyra lag emellan förra helgen hade en bedrövlig nivå. Jag är rätt så säker på att Damallsvenskan slutar som jag har skrivit ovan. Om inte något lag överraskar stort.

Jag har inte kunnat skriva så mycket som jag velat och på intervjufronten har det varit lugnt i veckan, jobbet har krävt sitt, men nästa vecka återupptar vi den kategorin.

 

 

 

3 tankar på “Zoe Tynan, landslagstrupp och åtta mål i Linköping

 1. The Observer

  Matchen DIF – PIF var underhållande. En krydda i sammanhanget var att Irma Helin som straffläggare för PIF kom från DIF. För sju år sedan en av de yngsta debutanterna i DA som 15-åring. 400 plus några själar på Stadion såg matchen. En typisk och tragisk Stockholmssiffra. DIF är värda bättre publiksiffror liksom huvudstadsfotbollen. Stockholm United nästa?

  En annan ung spelare gjorde debut i DA igår, nämligen 16-åriga Wilma Thörnqvist, från LFC som fick göra ett inhopp. Det var väl både lägligt och kul när vinsten var klar. Det indikerar kanske också att LFC gnager in på benet med en lövtunn och halvskadad trupp. Att LFC har fem, nu fyra, landslagsspelare må vara en fjäder i hatten, men är också ett klart hot mot att stå distansen ut i DA och utmana om guldet. Än får man ihop till en högklassig startelva, men några landskamper och U20 (Blackstenius) med slitna eller skadade spelare kan vara ödesdigert. Den tragikomiska kombinationen av dålig ekonomi och bra spelare kan fälla avgörandet om SM-titeln mycket handgripligt.

  Apropå 2+2+2+2+4 skulle jag nog hellre säga 2+6+4. Eller kanske ännu hellre 2+1+1+1+1+1+1+2+2, men då blir det nästan bara en efterlikning av tabellen. Den positiva överraskningen i ”sexan” är utan tvekan Djurgården som mycket väl kan bli just sexa i serien – inte illa för en nykomling/återvändare.

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Håller med om det mesta. Var också inne på 2-6-4, men känns ändå att Eskilstuna o Göteborg är klart bättre än Vittsjö o Örebro medan Piteå o Djurgården också är en liten grupp i tabellen. Jag ska prata med Irma Helin nästa vecka.
   Djurgården är superbra i år, de borde verkligen spela inför 800 istället för 400. Mest är det ju släkt o vänner till spelare i hemma- och bortalaget som kommer. Efter matcherna ser man familjer återförenas med sina döttrar. Stockholm United vore fantastiskt, men rtivaliteten mellan AIK, Hammarby o Djurgården är alldeles för stark. Men det finns potential i ett gemensamt lag, potential för ett topplag med 1200 i snitt och de skulle även kunna utmana Linköping o Rosengård om de lyckades.

   Gilla

 2. Ping: Hjärnoperation väntar för gravid Holiday | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer inaktiverade.