Intervju: Olga Ekblom

30109030851_469926b324_kBloggen fortsätter med att intervjua lagkaptener. Hammarbys Olga Ekblom är den femte lagkaptenen inom lite drygt 48 timmar sedan torsdagens besök på Tunavallen i Eskilstuna och den första Champions League matchen i ”Tunas” historia. Då blev det snack med Glasgow Citys Leanne Ross och hemmalagets Louise QuinnIgår svarade Rosengårds Emma Berglund och Linköpings Magda Ericsson på mina frågor.

Men i går blev det en välbehövlig utflykt till Zinkensdamms IP och toppmatchen i Elitettan: Tvåan Hammarby DFF mötte fyran IK Sirius från Uppsala. Hammarby vann med 2:1 i en match som man dominerade långa stunder, men som ändå avgjordes på tilläggstid genom Frida Sjöberg som vräkte in bollen i den 93:e minuten. Båda lagen hade en ribbträff och Hammarby hade svårt att skapa riktigt stora chanser mot ett bra försvarande Sirius.

I och med trepoängaren är det dock endast Växjö som kan stoppa Hammarbys återtåg till Damallsvenskan. Hammarbys lagkapten Olga Ekblom blev omplåstrad i ansiktet under matchens gång, men kunde fortsätta till slut.

Vad hände då egentligen och hur mår du?

”Jag fick en armbåge i ansiktet så att läppen sprack, det tog lite tid att få stopp på blödningen och få dit lite tejp. Är svullen nu men slapp åka och sy så det är skönt,” berättar Olga som spelar sin fjärde säsong i rad nu för Hammarby efter att hon kom dit från Enskede i division 1. Hon har dock redan innan tiden i Enskede varit med i Bajen.

30079218752_965cf217e8_k

Frida Sjöberg vräker in 2-1 till Bajen i 93:e matchminuten

Vinsten i dag (läs: i går) över Sirius var mycket viktig, de kan inte längre komma ikapp er nu och det är endast Växjö som kan hota, eller hur?

”Ja, oerhört viktig! Sirius är ett bra lag med Emma Holmberg i spetsen, hon gör några riktigt fina ingripanden. Jag tycker att vi stora delar av matchen har bra koll och skapar målchanser men de är vassa i sina omställningar.”

Tittar man på Elitettans återstående matcher så har ni nu två relativt enkla bortamatcher om man får säga så. Östersund och Sundsvall och sedan avslutar ni mot serieldarna Limhamn Bunkeflo hemma. Växjö har däremot Sunnanå hemma, sedan blir det tufft med Sirius borta, formstarka Kungsbacka borta för att sedan avsluta med ”derbyt” mot Kalmar hemma. På pappret fördel Hammarby.

”Det får bli ett lite klyschigt svar på din fråga, men för oss handlar det om att ta en match i taget och fokusera på vår prestation. Sen vet jag inte riktigt om jag tror att det kommer bli lätta matcher. Alla lag vill vinna mot Bajen. Vi kan inte heller gör något åt hur Växjö spelar eller deras resultat.”

Olga Ekblom har varit med när Hammarby gick upp 2014 och hon var med när laget åkte ur Damallsvenskan 2015. Nu är hon med när laget har en mycket bra chans att åter igen bli klar för högsta serien. Om ni lyckas, vad krävs det för att inte samma sak händer som ifjol, nämligen att ni åker ut direkt?

”Det är svårt att säga,” tycker Olga Ekblom. ”Vi hade lite otur förra året, vi bytte ganska mycket så vi borde nog vara lite mer konsekventa om vi går upp i år. Sen måste vi ta fler poäng i vissa matcher som vi missade och sen handlar det om lite tur. Vi åkte ur på ett mål förra gången, vi får hoppas att vi i så fall gör fler mål.”

Och det stämmer onekligen. Hammarby kryssade alldeles för många gånger – nio oavgjorda matcher betyder nio poäng, men samtidigt också arton missade poäng. Och Mallbacken klarade sig kvar tack vare målskillnaden på -17 medan Hammarby hade -18. Samtidigt kan jag tycka efter att ha sett dagens match att det krävs en del förstärkningar för att spela i Damallsvenskan. MEN, först ska ju några matcher i Elitettan spelas och viktiga poäng plockas.

Sättet som laget kämpade mot Sirius för att göra det där avgörande målet i 93:e minuten visar att man är målmedveten. Precis som Ekblom säger, i en sådan situation måste man tänka match till match, allt annat vore farligt. Hur det sedan går vidare, det tar vi när vi står där med facit i handen.

 

 

Annons

1 tanke på “Intervju: Olga Ekblom

  1. Pingback: Rückblick | Frauenfussball Schweden

Kommentarer är stängda.