Det här med pyroteknik

I dag på Stockholms stadion, under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK hände det igen. Djurgårdsfansen använde sig av pyroteknik, bengaler och annat för att uttrycka sin glädje och stolthet över sin klubb.

Jag räknade sex gånger under matchen.

Sex gånger agerade speakern blixtsnabb och stenhård och ropade ut att det är strikt förbjudet att ta med sig och använda pyroteknik på svenska fotbollsarenor.

De som använde de förbjudna pjäserna gjorde det igen och igen och igen och igen och igen.

Det hände ju ingenting. Inga konsekvenser för något som är strikt förbjudet på svenska fotbollsarenor.

Det handlar inte om Djurgården i synnerhet här. Jag har sett samma på Hammarbys hemmamatcher och borta i Norrköping på vad den arenan numera nu heter av både hemma- och bortaklacken.

Hedvig Lindahl har kritiserat användandet av pyroteknik – en av många olika anledningar varför hennes tid i Djurgården blev ingen kärlekshistoria.

Själv har jag också fått vänliga kommentarer då och då att detta förbud var ju inget man borde beakta och att pyroteknik tillhör ju fotbollen som bollen och gräset liksom.

Många vuxna tar bilder på röken och flammorna och småler och lägger upp detta till sociala medier och förklarar stolt till sina barn vad det är. De säger troligen inte att det är förbjudet.

Polisen svarar på frågan:

I november 2016 publicerades en vetenskaplig undersökning ledd av Tom Smith som gjordes i uppdrag av UEFA i samarbete med supporterföreningar i en rad länder:

Slutsaterna var tydliga. Pyroteknik som används på fotbollsarenor kan ha hälsofarliga effekter på både den som använder den och kringstående. Konsekvenserna kan vara att den bränner sig fast i köttet, att kläder börjar brinna, att strukturer kan börja brinna, att röken kan ha en toxikologisk effekt på människor, att huvudet och framför allt ögon och öron kan skadas, att det kan leda till panik och mycket annat.

Rapporten säger:

Det är därför inte säkert för någon pyroteknisk anordning att användas i åskådarområden inom fotbollsarenor.

Dagens upplevelse på Stadion tyder dock på att Svenska fotbollsförbundet möjligtvis i smyg tolererar användandet av pyroteknik på våra arenor. Det enda som verkar kräva är att respektive arena speaker snabbt säger att det är strikt förbjudet efter användningen.

Om man verkligen ville få ett stopp på detta skulle nog förbundet vara betydligt strängare. Det finns matchdelegater på varenda match. Jag undrar om de skriver om detta i rapporten och om till vilken dialog mellan förbundet och klubben detta leder.

Det skulle kunna vara väldigt enkelt att stoppa detta genom att man portar personer som trots förbudet och trots upprepad information om förbudet fortsätter att använda pyroteknik.

Förbundet skulle även kunna straffa klubbarna med böter som inte ser till att förbudet beaktas.

Men tydligen finns det inget intresse. Man har ett förbud, men ingen verkar egentligen vill göra något för att det beaktas.

Det är intressant att detta fenomen sker nästan uteslutande vid dammatcher där traditionella herrklubbar är involverad. Jag har aldrig sett Vittsjös eller Kristianstads eller Linköpings fanföreningar använda sig av bengaler eller annan farlig pyroteknik.

Vad tycker ni som framför allt går på damfotbollsmatcher? Är ni medlemmar i Facebook-gruppen”JA till PYROTEKNIK på svenska fotbollsarenor!” som 12.000 andra och röstar ni på KD eftersom deras ungdomsförbund kämpar för att tillåta pyroteknk?

Kan man vara en vän av ”lag och ordning” i vårt land, men tycka att en rad lagar behöver man inte ta hänsyn till?

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

3 tankar på “Det här med pyroteknik

  1. TB

    Ska börja med att säga att jag uppskattar pyroteknik på läktarna, jag tycker det tillför något positivt till stämningen.

    För det första stämmer det inte att man inte gör något åt det. Massor med supportrar är avstängda pga att de bränt pyroteknik på matcher. Polisen identifierar de ”skyldiga” och de stängs av efteråt. I Malmö har polisen tom gjort hembesök, eller besökt arbetsplatser, vilket förstås är helt ur proportion för vad som är ett bötesbrott. Orsaken att polisen (oftast) inte går in på läktarna och plockar folk är att det dels inte är motiverat för ett så ringa brott och dels för att det skulle orsaka stor fara. Om nån med en bengal i handen ser att nån tänker gripa dem kommer de förmodligen göra något förhastat, typ slänga bort bengalen och riskera skada för någon utomstående.

    Mtp hur farligt det är enligt rapporten (beställd av UEFA) är det väl ganska intressant hur sällan man hör eller läser om verkliga skador? De gånger det händer är det folk som använder pyrotekniken som ett vapen, och slänger den mot motståndarsupportrar. Det är förstås ett helt galet beteende, men det verkar ha minskat (egentligen helt försvunnit) i år tack vare ansvarstagande från de aktiva supportergrupperna runt om i landet.

    På en allsvensk fotbollsarena vet alla som besöker den vilka inofficiella regler som gäller var. Pyrotekning bränns inte överallt, utan på de sektioner där de mest aktiva supportergrupperna huserar. Köper man biljett där vet man att det kan hända, vill man inte vara med om det finns det alternativ på resten av arenan där man inte kommer behöva vara nära de som bränner. Jag som står på en sektion kan också berätta att de som bränner alltid meddelar de i närheten om vad som kommer hända, och ser till att minimera riskerna. De brännskador som uppstått drabbar nästan uteslutande de som bränner.

    Jag är inte ute efter att ändra din åsikt, jag kan absolut förstå om man inte uppskattar pyroteknik, men jag ville ändå nyansera vissa aspekter som du tog upp i texten.

    Gilla

  2. All In

    Jag är emot pyroteknik av de skäl som du anger. Dessutom vill jag inte gå på en match med risk för evighetslånga uppehåll på grund av pyro och bråk.

    Koreograferade tifon och monoton sång lämnar mig kall. De bästa läktarupplevelserna är för mig med en publik som lever med i matchens skeenden och svängningar.

    Men jag börjar väl bli gammal och omodern…. 🙂

    Gilla

  3. Viktor

    Tror nästintill varenda spelare tycker pyroteknik är stämningshöjande, Hedvigs inställning var ju bara rent av tragisk. Hon vill få över herrlagets publik men tycker att supportrarna ska stå där och inte använda ramsorna/pyrotekniken som används på herrmatcherna. Med den inställningen är man fel ute om det är så att man vill jobba för mer publik.Helt rätt att dubbelklubbarna kör på samma saker som på herrmatcher. Man kan inte förvänta sig ett större stöd om det är så att man vill sätta regler för hur supportrarna ska bete sig så fort dem kliver in på sin favoritklubbs dammatcher.

    Gilla

Kommentarer är stängda.