Månadsarkiv: juni 2024

Här tippar vi Damallsvenskan, omg 12

Damallsvenska bloggarna Rainer och Johan Rydén vann sista omgangen av det damallsvenska tipset md 8 poäng var. Peter Johansson fick 6, wicke 6, jochenkwast 5, AllIn 4.

I dag torsdag spelas redan matcher i omgang 12 och här kommer mina tips:

FC Rosengard – KIF Örebro 6:0
Trelleborg – Häcken 0:4
Vittsjö – Växjö 3:1
AIK – Hammarby 0:3
Pitea – Djurgarden 2:1
Kristianstad – Linköping 3:1
Norrköping – BP 2:0

Tva Barca spelare till Arsenal?

Jonas Eidevall har hittills vunnit tva Continental Cupar. Det räcker för att behalla jobbet men klubben vill vinna ligan och Champions League.

Om man kan inte spela som Barcelona – kan man kanske plocka spelare fran Barca?

Världsmästaren Mariona Caldentey lämnar de trefaldiga UWCL vinnarna och fotbollsvärlden är ense om att Arsenal blir hennes nya klubbadresse. I dag kommer uppgifter om att även mittfältsgiganten Keira Walsh kan vara pa väg till Gunners.

Däremot släppte man ju den nederländska storstjärnan Vivianne Miedema som enligt uppgifter inte kom speciellt bra överens med sin svenske tränare. Dessutom har Miedema inte hittat tillbaka till storformen hon hade innan flera skador ställde till det för henne.

Daliga nyheter kom ju för tva veckor sedan när Arsenals nederländska offensivspelare Victoria Pelova let av korsbandet i landskampen mot Finland.

Arsenal kommer säkert ater igen ligga i framkanten av nyförvärv.

Lineth Beerensteyn till VfL Wolfsburg

Sommarfönstret gar rätt trögt, men det beror mest pa att det engelska fönstret har inte öppnat än.

Men…Juventus anfallaren Lineth Beerensteyn kommer tillbaka till Bundesliga efter tva ar i Italien som har gjort henne till en bättre fotbollsspelare. 27-aringen har tidigare spelat för Bayern München.

Om hon kan fylla luckan efter Ewa Pajor betvivlar jag dock, men säkert kan vi se fram emot att se Beerensteyn i anfall med Rebecka Blomqvist.

Rosengård håller 7-målstakten

Efter veckans 7:0 borta mot Växjö blev det i dag även 7:0 borta över BP eller Brommatjejerna som jag brukar kallar dem.

FC Rosengård utökar sin ledning i Damallsvenskan omgång efter omgång. I dag utökade man inte med poäng, men med 2 mål mot Hammarby (endast 5:0 hemma över Trelleborg) och 6 mål mot Kristianstad (endast 2:1 borta mot Djurgården).

Målskillnaden är 45: 2 och man har vunnit 33 av 33 poäng. Men fortfarande har många bedömare inte fattat att Rosengård eller Rosenlona är i en klass för sig i år.

De nästa tre matcherna som FCR spelar är alltså KIF Örebro och sedan ett dubbelmöte med Trelleborg. Allt talar för att man kommer att rejält utöka målskillnaden och förlänga starten till 14 raka vinster tillika 42 poäng.

När jag såg schemaläggningen skrattade jag: OBOS Damallsvenskans schemakonstnär har alltså lagt fyra Stockholmslag hemma på söndagen den 16 juni: BP hemma mot FCR på Grimsta och AIK hemma mot Växjö på Skytteholm kl 13 – sedan fortsatte Djurgården hemma mot KDFF på Stadion och Hammarby mot Trelleborg kl 15 på Kanalplan eller Hammarby IP eller vad arenan nu heter.

Vi har fyra Stockholmslag i Damallsvenskan – varför i h****e lägger man fyra hemmamatcher på samma dag?

Jag hade gärna sett alla fyra matcher, två av dessa lovade att bli tajta och slutade också med uddamålssegrar. Att Bajen skulle slå Trelleborg komfortabelt var väntat, men jag hade ändå gärna sett jumbon för första gången.

Men när jag nu behövde bestämma mig, ville jag se storfavoriterna till SM-guld 2024. Jag hade ju missat toppmatchen på Kanalplan den 20 maj eftersom jag var på väg hem från en tjänsteresa till Vilhelmina.

Besviken blev jag en aning när jag fattade att Rosengård kom utan sin ”storstjärna” Momiko Tanikawa som tydligen hade en ”känning”.

Jag hade tippat matchen 10:0 i FCRs favör och det hade varit möjligt att vinna tvåsiffrigt. Rosengård 2024 ångar på från första till sista minuten och den stora manliga ledarstaben på bänken (jag räknade fem personer?) skriker och hejar på och ger high five vid varenda mål, även när spelarna redan firar blygsamt och respektfullt gentemot motståndaren.

Det blev alltså ingen intervju med Tanikawa och mina finurligt inövade artighetsfraser på japanska kom inte till användning.

Men även utan den blivande världsspelaren såg jag Damallsvenskans solklart bästa lag i år. Förutom Trelleborgs FF har jag sett alla lag ”live”i år och med tanke på resultatlistan har jag svårt att tro att Trelleborg kan komma nära Rosengård.

Och jag funderade länge under matchens gång varför de är så överlägsna i år. Tanikawa är ju bara en av anledningarna.

Caroline Seger spelade inte som om hon spelade sista gången på Grimsta IP. Hon har mer pondus än länge och om Peter Gerhardsson inte visste att hon har slutat i landslaget, skulle han kanske vilja ringa henne vid nästa uttagning.

Tyska Rebecca Knaak är tillbaka efter nästan en hel skadesäsong 2023. Jessika Wik (tidigare Samuelsson) och Gudrun Arnadottir. Dessa tre formar en backlinje som troligtvis är den bästa i hela serien. Om Gerhardsson inte längre har Seger i sin telefonlista, han kanske borde kolla om han har Wiks nummer.

Halimatu Ayinde är även hon tillbaka efter många skador. 2023 blev det endast 11 matcher, nu finns Ayinde på mittfältet med Seger och hon kan mycket väl vara hennes efterträdare nästa säsong då Sveriges mesta landslagsspelare planerar att lägga skorna på hyllan.

Det finns ett själlvförtroende i laget som är unikt, men det livnär sig förstås på tre poäng och mål efter mål efter mål.

Jag ser inget lag som skulle kunna hota Rosengård som just nu spelar som ”Rosenlona” i Damallsvenskan.

Sommarfönstret leder säkert till att en eller annan spelare kommer att köpas ut elelr lämna som fri agent. Men det kan drabba Häcken ännu mer med Rosa Kafaji och Anna Anvegård än Rosengård där Tanikawa ägs av Bayern, men lånas ut under hela säsongen, där Seger och Olivia Schough har hittat hem. Danskorna Olivia Holdt och Sofie Bredgaard kanske? Kollar Bundesliga-klubbarna på Damallsvenskan och ser Rebecca Knaak? Kellermannen Ralf Kellermann har ju alltid älskat att frossas i damallsvenska inköp.

Linköping klättrar nu efter en katastrofal säsonginledning och har nått mittfältet där man ligger bakom sexan Norrköping och femman Djurgården. Det kommer dock att ta ett tag innan man går förbi och når femteplatsen och det blir ytterst svårt att blanda sig in i kampen om platserna 2-4.

I botten tror jag att det blir KIF Örebro och Trelleborgs FF som kommer att ligga där länge. I och med dagens mål av Nina Jakobsson för AIK (2:1 över Växjö) har avståndet mellan AIK och KIF blivit fem poäng.

Rosengård borta och Häcken hemma härnäst för KIF lär inte leda till många poäng.

Serien lever med undantag för platserna 1 och 14 känns det som. Men det är skönt att se hur Rosengård agerar och spelar efter klubbens sämsta säsong någonsin. Spännande är det dock inte.

Här tippar vi Damallsvenskan – omgång 11

Det spelas mycket i Damallsvenskan just nu. I går avslutades den tionde omgången.

Jag fick blygsamma 3 poäng från sex matcher (KDFF – Norrköping spelas först i augusti).

Vann gjorde signaturen Isak med 6 poäng, All In 4, Simon 3, jochenkwast 2.

Mina tipps för omgång 11:

BP – FC Rosengård 0:10
AIK – Växjö 1:2
IFK Norrköping – Piteå IF 2:0
Linköping FC – KIF Örebro 3:0
Hammarby – Trelleborg 5:0
Djurgården – Kristianstads DFF 1:3
BK Häcken – Vittsjö 3:1

FC Rosenlona

Det finns fortfarande Rosengård anhängare som vägrar att erkänna att deras favoritlag kommer att vinna Damallsvenskan helt ohotad.

Trots att Caroline Seger % Co. vann med hela 7:0 borta över Damallsvenskans sjunde bästa lag Växjö DFF som precis hade vunnit borta mot svenska mästarna Hammarby IF.

Vinst över Bajen, men helt chanslös mot och förnedrad av Rosenlona.

Som nu leder Damallsvenskan med tio poäng och 27 mål (!!!) före BK Häcken och tolv poäng och 30 mål före Hammarby,

22-åriga danskan Olivia Holdt gjorde två mål ikväll och är nu tvåa i skytteligan bakom japanska storstjärnan Momiko Tanakawa. Holdt kan vara på en eller flera inköpslistor nu när sommaren har kommit och de stora ligorna, framför allt WSL söker förstärkning.

Två matcher slutade oavgjorda. BP kryssade mot AIK 2:2 och KIF Örebro förmådde inte slå Trelleborg hemma, det blev 1:1.

Här tippar vi Damallsvenskan

Fran München omgangens tips:

Växjö DFF – FC Rosengard 0:4
KIF Örebro – Trelleborg 3:0
BP – AIK 2:0
Vittsjö – Hammarby 1:2
Häcken – Djurgarden 3:1
Linköping – Pitea 1:1

Matchen mellan Kristianstads DFF och Norrköping spelas först den 11 augusti.

Alla spelar för Rosengård

När bloggen tidigt skrev att FC Rosengård är den solklara favoriten till SM-guldet 2024, svarade många att det var alldeles för tidigt och att BK Häcken fortfarande var det laget som enligt all expertis borde ta hem SM-bucklan.

Efter en tredjedel av säsongen har spelats leder FC Rosengård serien med sju poäng och tjugo (20) mål före Häcken och åtta respektive nio poäng före Kristianstads DFF och Hammarby IF.

29 delad med 9 är 3,22.

Med 3,22 mål marginal vann Rosengård alla sina matcher i genomsnitt – och de har redan spelat slash vunnit mot Häcken, Hammarby och Kristianstad.

På så sätt måste BK Häcken nästan vara årets besvikelse? För det var ju detta lag som gjorde det så fint i Champions League och till och med gick till kvartsfinal, som hade slagit ut Real Madrid (damlaget, alltså) och Paris FC (som hade slagit ut Jonas Eidevalls självaste Arsenal) som skulle leda Damallsvenskan med stor marginal?

Vi missbedömde situationen allihopa.

Blev imponerade av ett BK Häcken som spelade ganska defensivt och framgångsrikt i Champions League mot de stora systrorna från Europa, men som sedan hade det betydligt svårare när man mötte helt andra lag på hemmaplan.

Ingen av oss visste att Bayern Münchens lån till FC Rosengård, 18-åriga Momiko Tanikawa är troligtvis den bästa spelaren som vi har sett i ligan i många, många år. Caroline Seger har sagt att hon aldrig mött en 18-åring i hennes mer än 20 år långa karriär (där hon mött en del…) som var så pass bra som Tanikawa och FCR:s tränare Joel Kjetselberg sade att han aldrig tränat en bättre spelare.

Detta Tanikawa leder skytteligan med nio mål efter nio matcher före KDFF:s Tabby Tindell med sex.

När senast (snälla statistiknördare lämna gärna en kommentar!) ledde en 18-åring skytteligan i Damallsvenskan efter en tredjedel av säsongen? Har det skett någon gång överhuvudtaget?

Tanikawa är självklart inte den enda anledningen, men hon finns klart och tydligt med i bilden. Sportchefen Therese Sjögran har säkert redan nu lite huvudvärk om man frågar henne hur hon ska ersätta japanskan nästa år.

Caroline Seger är tillbaka för sista gången. Hon verkar må bra och störs inte av skador just nu. En hemsk tid ligger bakom henne sedan EM 2022 och att hon nu mår bra och levererar igen på planen är förstås även det en stark bidragande anledning för Rosengårds unika ställning.

Klubben som har mer eller mindre dominerat svensk fotboll sedan 2010 är i dag så dominant som aldrig förr. Halimatu Ayinde och Gudrun Arnadottir har höjt sig enormt sedan i fjol och sammanspelet och framför allt ‘momentum’ finns hos truppen från Malmö IP.

Man kommer att vinna ytterligare sex gånger (45 poäng och en målskillnad på +48 om man fortsätter så här) innan Häcken kommer på besök och då vet vi inte om stjärnor som Rosa Kafaji och Anna Anvegård ens finns kvar i Hisingstruppen.

För fjolårets måstare och cupvinnare Hammarby IF har euforin avstannat. Cupen 2024 försvann på hemmaplan när lagkaptenen Alice Carlsson missade den avgörande straffen mot BK Häcken i semifinalen.

Och senast när domaren Selma Griberg blåste av matchen mot Växjö DFF och bulgariska anfallaren Dessi Dupuys mål stod sig som matchavgörande för småländskorna, var det nog klart att Hammarbys chanser att försvara sitt SM-guld är obetydliga.

Nio poäng och tjugotre mål efter Rosengård. Det visar sig att alla avgångar från Maika Hamano, Kyra Cooney-Cross, Madelen Janogy, Matilda Vinberg har varit för tuffa. Ersättarna är bra fotbollsspelare, men jag ser ändå ingen som Chelsea, Arsenal, Fiorentina eller Spurs skulle vilja jaga just nu.

Möjligtvis bidrar Anna Tamminens skada även till Hammarbys ”kris” med tre förluster i rad.

0 poäng och 1:5 mål i de senaste tre matcherna noteras för Bajen.

Tamminen är fortfarande obesegrad 2024.

Missförstå mig rätt. Vikarierande Moa Edrud har gjort fina matcher och många räddningar – men jag undrar ändå om inte just Tamminens närvaro saknas för de andra tio startspelarna just nu.

Samtidigt mötte man också med BK Häcken och FC Rosengård två av Sveriges just nu fyra bästa lag.

Caroline Seger slutar i år med fotbollen. Har hon sagt. Hon kommer mycket sannolikt att kunna sluta den 9 november på Stockholms stadion genom att lyfta SM-bucklan i huvudstadshimlen.

Men kanske står detta klart redan den 4 oktober efter 21:a omgången och efter hemmasegern över KDFF.

Det här med pyroteknik

I dag på Stockholms stadion, under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK hände det igen. Djurgårdsfansen använde sig av pyroteknik, bengaler och annat för att uttrycka sin glädje och stolthet över sin klubb.

Jag räknade sex gånger under matchen.

Sex gånger agerade speakern blixtsnabb och stenhård och ropade ut att det är strikt förbjudet att ta med sig och använda pyroteknik på svenska fotbollsarenor.

De som använde de förbjudna pjäserna gjorde det igen och igen och igen och igen och igen.

Det hände ju ingenting. Inga konsekvenser för något som är strikt förbjudet på svenska fotbollsarenor.

Det handlar inte om Djurgården i synnerhet här. Jag har sett samma på Hammarbys hemmamatcher och borta i Norrköping på vad den arenan numera nu heter av både hemma- och bortaklacken.

Hedvig Lindahl har kritiserat användandet av pyroteknik – en av många olika anledningar varför hennes tid i Djurgården blev ingen kärlekshistoria.

Själv har jag också fått vänliga kommentarer då och då att detta förbud var ju inget man borde beakta och att pyroteknik tillhör ju fotbollen som bollen och gräset liksom.

Många vuxna tar bilder på röken och flammorna och småler och lägger upp detta till sociala medier och förklarar stolt till sina barn vad det är. De säger troligen inte att det är förbjudet.

Polisen svarar på frågan:

I november 2016 publicerades en vetenskaplig undersökning ledd av Tom Smith som gjordes i uppdrag av UEFA i samarbete med supporterföreningar i en rad länder:

Slutsaterna var tydliga. Pyroteknik som används på fotbollsarenor kan ha hälsofarliga effekter på både den som använder den och kringstående. Konsekvenserna kan vara att den bränner sig fast i köttet, att kläder börjar brinna, att strukturer kan börja brinna, att röken kan ha en toxikologisk effekt på människor, att huvudet och framför allt ögon och öron kan skadas, att det kan leda till panik och mycket annat.

Rapporten säger:

Det är därför inte säkert för någon pyroteknisk anordning att användas i åskådarområden inom fotbollsarenor.

Dagens upplevelse på Stadion tyder dock på att Svenska fotbollsförbundet möjligtvis i smyg tolererar användandet av pyroteknik på våra arenor. Det enda som verkar kräva är att respektive arena speaker snabbt säger att det är strikt förbjudet efter användningen.

Om man verkligen ville få ett stopp på detta skulle nog förbundet vara betydligt strängare. Det finns matchdelegater på varenda match. Jag undrar om de skriver om detta i rapporten och om till vilken dialog mellan förbundet och klubben detta leder.

Det skulle kunna vara väldigt enkelt att stoppa detta genom att man portar personer som trots förbudet och trots upprepad information om förbudet fortsätter att använda pyroteknik.

Förbundet skulle även kunna straffa klubbarna med böter som inte ser till att förbudet beaktas.

Men tydligen finns det inget intresse. Man har ett förbud, men ingen verkar egentligen vill göra något för att det beaktas.

Det är intressant att detta fenomen sker nästan uteslutande vid dammatcher där traditionella herrklubbar är involverad. Jag har aldrig sett Vittsjös eller Kristianstads eller Linköpings fanföreningar använda sig av bengaler eller annan farlig pyroteknik.

Vad tycker ni som framför allt går på damfotbollsmatcher? Är ni medlemmar i Facebook-gruppen”JA till PYROTEKNIK på svenska fotbollsarenor!” som 12.000 andra och röstar ni på KD eftersom deras ungdomsförbund kämpar för att tillåta pyroteknk?

Kan man vara en vän av ”lag och ordning” i vårt land, men tycka att en rad lagar behöver man inte ta hänsyn till?

Djurgården ett topplag

Efter dagens suveräna 2:0 seger över AIK i ett av många Stockholmsderbyn som spelas i år är Djurgården där man ha velat vara sedan en lång rad år tillbaka: på övre halvan av tabellen, på femte platsen, bara en poäng bakom en kvalplats till UEFA Women’s Champions League.

2.452 personer kom till Stockholms stadion i dag och såg att Djurgården tog kommandot strax efter avsparken. I den sjunde minuten ett skott på Vendela Persbecks mål och hon kunde inte bara inte hålla fast bollen utan släppte den en, två meter fram ifrån sig och där högg Zara Jönsson till och hemmalaget ledde med 1:0.

2:0 i den 19:e minuten efter att AIK:s försvar fick inte bort bollen ur farozonen och efter backen Beata Kollmats slutligen prickade in bollen.

I andra halvleken kom AIK mycket bättre in i matchen, men Djurgården var alltid farligt och säsongens femte seger i nionde matchen var väl förtjänt.