Alla spelar för Rosengård

När bloggen tidigt skrev att FC Rosengård är den solklara favoriten till SM-guldet 2024, svarade många att det var alldeles för tidigt och att BK Häcken fortfarande var det laget som enligt all expertis borde ta hem SM-bucklan.

Efter en tredjedel av säsongen har spelats leder FC Rosengård serien med sju poäng och tjugo (20) mål före Häcken och åtta respektive nio poäng före Kristianstads DFF och Hammarby IF.

29 delad med 9 är 3,22.

Med 3,22 mål marginal vann Rosengård alla sina matcher i genomsnitt – och de har redan spelat slash vunnit mot Häcken, Hammarby och Kristianstad.

På så sätt måste BK Häcken nästan vara årets besvikelse? För det var ju detta lag som gjorde det så fint i Champions League och till och med gick till kvartsfinal, som hade slagit ut Real Madrid (damlaget, alltså) och Paris FC (som hade slagit ut Jonas Eidevalls självaste Arsenal) som skulle leda Damallsvenskan med stor marginal?

Vi missbedömde situationen allihopa.

Blev imponerade av ett BK Häcken som spelade ganska defensivt och framgångsrikt i Champions League mot de stora systrorna från Europa, men som sedan hade det betydligt svårare när man mötte helt andra lag på hemmaplan.

Ingen av oss visste att Bayern Münchens lån till FC Rosengård, 18-åriga Momiko Tanikawa är troligtvis den bästa spelaren som vi har sett i ligan i många, många år. Caroline Seger har sagt att hon aldrig mött en 18-åring i hennes mer än 20 år långa karriär (där hon mött en del…) som var så pass bra som Tanikawa och FCR:s tränare Joel Kjetselberg sade att han aldrig tränat en bättre spelare.

Detta Tanikawa leder skytteligan med nio mål efter nio matcher före KDFF:s Tabby Tindell med sex.

När senast (snälla statistiknördare lämna gärna en kommentar!) ledde en 18-åring skytteligan i Damallsvenskan efter en tredjedel av säsongen? Har det skett någon gång överhuvudtaget?

Tanikawa är självklart inte den enda anledningen, men hon finns klart och tydligt med i bilden. Sportchefen Therese Sjögran har säkert redan nu lite huvudvärk om man frågar henne hur hon ska ersätta japanskan nästa år.

Caroline Seger är tillbaka för sista gången. Hon verkar må bra och störs inte av skador just nu. En hemsk tid ligger bakom henne sedan EM 2022 och att hon nu mår bra och levererar igen på planen är förstås även det en stark bidragande anledning för Rosengårds unika ställning.

Klubben som har mer eller mindre dominerat svensk fotboll sedan 2010 är i dag så dominant som aldrig förr. Halimatu Ayinde och Gudrun Arnadottir har höjt sig enormt sedan i fjol och sammanspelet och framför allt ‘momentum’ finns hos truppen från Malmö IP.

Man kommer att vinna ytterligare sex gånger (45 poäng och en målskillnad på +48 om man fortsätter så här) innan Häcken kommer på besök och då vet vi inte om stjärnor som Rosa Kafaji och Anna Anvegård ens finns kvar i Hisingstruppen.

För fjolårets måstare och cupvinnare Hammarby IF har euforin avstannat. Cupen 2024 försvann på hemmaplan när lagkaptenen Alice Carlsson missade den avgörande straffen mot BK Häcken i semifinalen.

Och senast när domaren Selma Griberg blåste av matchen mot Växjö DFF och bulgariska anfallaren Dessi Dupuys mål stod sig som matchavgörande för småländskorna, var det nog klart att Hammarbys chanser att försvara sitt SM-guld är obetydliga.

Nio poäng och tjugotre mål efter Rosengård. Det visar sig att alla avgångar från Maika Hamano, Kyra Cooney-Cross, Madelen Janogy, Matilda Vinberg har varit för tuffa. Ersättarna är bra fotbollsspelare, men jag ser ändå ingen som Chelsea, Arsenal, Fiorentina eller Spurs skulle vilja jaga just nu.

Möjligtvis bidrar Anna Tamminens skada även till Hammarbys ”kris” med tre förluster i rad.

0 poäng och 1:5 mål i de senaste tre matcherna noteras för Bajen.

Tamminen är fortfarande obesegrad 2024.

Missförstå mig rätt. Vikarierande Moa Edrud har gjort fina matcher och många räddningar – men jag undrar ändå om inte just Tamminens närvaro saknas för de andra tio startspelarna just nu.

Samtidigt mötte man också med BK Häcken och FC Rosengård två av Sveriges just nu fyra bästa lag.

Caroline Seger slutar i år med fotbollen. Har hon sagt. Hon kommer mycket sannolikt att kunna sluta den 9 november på Stockholms stadion genom att lyfta SM-bucklan i huvudstadshimlen.

Men kanske står detta klart redan den 4 oktober efter 21:a omgången och efter hemmasegern över KDFF.

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

1 tanke på “Alla spelar för Rosengård

  1. Wicke

    är det 100 % klart att Tanikawa stannar hela säsongen eller kan Bayern om de vill ta hem henne under sommaren ?

    Gilla

Kommentarer är stängda.