Hammarby fortsätter att vara ”bäst i sta’n”

”Jösen, Jösen, ge oss en sång” skanderade fansen på Hammarbys kortsida, men då var norska Anna Jøsendal fortfarande i ”efter matchen intervjun” med Viaplay.

Hammarby hade precis vunnit dagens Stockholmsderby med 4:1 över Djurgården och tagit över serieledningen i Damallsvenskan före FC Rosengård som dock har en match mindre spelad. I morgon räcker Malmölaget en uddamålsseger på Linköping Arena (officiellt: Bilbörsen Arena) för att åter igen kliva upp till första platsen.

Djurgården har förlorat sin första match. För en vecka sedan bevittnade jag DIF:s hemmamatch mot KIF Örebro som ledde till en stabil 2:0 seger över ett KIF som verkar spela om ett nytt kontrakt i Damallsvenskan 2025 och inte så mycket mer. Då var jag osäker vad Djurgårdens sju poäng betydde framöver.

Även i dag känns det svårt. Hammarby var det bättre laget under största delen av matchen. Alla gånger Bajen höjde tempot avsevärt ledde det till chanser och till problem för Djurgården.

Men ändå lyckades Marcelo Fernandez lag att hålla tempot nere under största delen av matchen och man hade definitivt chanser att göra mål. Skottstatistiken slutade 17:11 till Hammarby, båda lagen hade tre hörnor var och träffade stolpen en gång båda två.

Och visst tog man ledningen efter en fin aktion av Tove Almqvist i den 21:a minuten. 28-åringen spelar sin tredje säsong i Stockholm.

Det tog svenska mästarna tre minuter att vända. Tre minuter av kanske tio där man avsevärt höjde tempot.

Målskytten Ellen Wangerheim, Stina Lennartsson smög sig in i bilden

Ellen Wangerheims kvittering följdes av kaptenen Alice Carlssons ledningsmål – båda assisterades av förträffliga Smilla Vallotto som inte bara bär tröjan med nummer 10. Hon är i alla fall för mig så här långt den mest spännande spelaren i Bajen. I mitten av andra halvleken undrade jag faktiskt hur långt vi kommer att kunna se henne i Damallsvenskan om säsongen fortsätter så här för henne.

Djurgården hade kunnat kvittera – ingen fråga. Japanska Shinomi Koyama prickade stolpen i den 38:e minuten – det hade kunnat stå 2:2 till rasten, mens samtidigt hade Hammarby en stor dubbelchans genom först Smilla Vallotto och sedan Anna Jøsendal innan kvitteringen kom – båda gånger storräddade Elvira Björklund inom loppet av maximalt tre sekunder.

Anna Jøsendal

Sedan kom 23-åringen från naturvackra Odda som ligger väst om majestetiska Hardangervidda. Efter en djupledsboll kom Björklund ut en bråkdel av en sekund för sent vilket gjorde att Anna Jøsendal kunde runda Djurgårdsmålvakten och lobba snyggt in till 3:1 i den 78:e matchminuten, exakt tre minuter efter att Hammarbyfansen hade uppmanat laget att öka farten under sista kvarten.

Från samma sida kom även 4:1, men nu utan målvaktens tillkortakommande.

Hammarby vinner med 4:1, var klart bättre, men ändå inte tre mål bättre. Fyra matcher, 12 poäng. Martin Sjögren kan vara nöjd, men mästarna behöver mer för att klara Rosengård eller Häcken längre fram. Men så länge man plockar poäng gör man läxorna.

Djurgården ser jag efter dagens match någonstans i den stora mitten av Damallsvenskan, kanske kring en 7:e eller 8:e plats vilket är en stor skillnad eftersom dessa platser delar in serien i två lika stora delar.

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

3 tankar på “Hammarby fortsätter att vara ”bäst i sta’n”

1. Aldarstienn

”samtidigt hade Hammarby en stor dubbelchans genom först Smilla Vallotto och sedan Anna Jøsendal innan kvitteringen kom – båda gånger storräddade Elvira Björklund inom loppet av maximalt tre sekunder.”

Jag tyckte det såg ut som om målvakten räddade första skottet och sedan fick Beata Kolmats undan Jøsendals skott precis på mållinjen. Något som påminde mig om Jennifer Falks räddning mot England som följdes av Magdalena Erikssons räddning på mållinjen någon sekund senare. Men du kanske menar någon annan målchans…

Gilla

1. Rainer Inläggets författare

Kanske såg jag fel, jag satt direkt bakom DIFs mål, men det gick väldigt snabbt

Gilla

Såg det på TV så jag hade lite fler vinklar… Men det tar inget från din huvudpoäng: DIF:s målvakt var riktigt bra och räddade dem från att släppa in ännu fler mål.