Madelen Janogy lämnar Piteå – Silly Season ”wrap up”

För drygt 40 minuter kom nyheten att 24-åriga landslagsspelaren Madelen Janogy kommer att lämna Piteå IF och Sverige nästa år. Hennes agent säger till media att Janogy har både nobbat Juventus och engelska Birmingham City och att den nya adressen är inte helt klar.

Det kommer knappast som en överraskning. I slutet av oktober hade jag henne på min lista av 14 spelare som kan komma att lämna Damallsvenskan. Janogy fick presentera sig på den internationella scenen och gjorde det bra och då var det bara en tidsfråga innan sportchefer runt om i Europa skulle ringa Maria Karlsson De Cecco, fd KGFC och LFC-spelaren som efter karriären blev agent.

Det lär inte bli Lyon eller Wolfsburg eller Chelsea för Janogy, men vi får nog utgå ifrån att hon hamnar i en hyfsat bra klubb i England, Italien, Spanien eller Frankrike.

Lördagens nyhet är ett bra tillfälle för mig att titta på hur det hittills har gått under ‘silly season’.

Madelen Janogy seglar förstås upp bland de hetaste namnen på listan över toppspelare som byter klubb.

Där har jag redan Mimmi Larsson (till FC Rosengård) och sesan Ebba Wieder (till Vittsjö), Emma Kullberg till Göteborg, Emma Holmgren till Uppsala, Ronja Aronsson till Linköping, Filippa Angeldahl till Göteborg, Anna Oskarsson till Eskilstuna och Eveliina Summanen till Kristianstad.

Just nu ser det ut som om FC Rosengård måste vinna Damallsvenskan 2020 lätt som en plätt. Man har fortfarande en mycket stark startelva, har spicat upp offensiven med Mimmi Larsson och kunnat behålla alla tunga pjäser som man ville ha kvar. Möjliga startelvan: Zecira Musovic, Malin Levenstad, Nathalie Björn, Glodis Perla Viggosdottir, Sofie Svava, Jessica Samuelsson, Sanne Troelsgaard, Caroline Seger, Jelena Cankovic, Anna Anvegård, Mimmi Larsson är nog den bästa ett lag i Damallsvenskan kan mönstra och då hamnar Hanna Bennison, Fiona Brown, Johanna Rytting Kaneryd och Anam Imo på bänken. Lagbygget ser nästan ut att vara klar.

Annorlunda är det nog i Göteborg. Där separerades ju klubben och succétränaren Marcus Lantz. Lantz ville för mycket som han berättat i en intervju med Fotbollskanalen nyligen. Där uttryckte fd tränaren en viss besvikelse över att klubben inte har en heltidsanställd fysio och att det är målvakten Loes Geurts som får massera spelare 40 minuter före match. Jag undrar om Manuel Neuer fick massera lagkompisarna alldeles inför dagens toopmöte i Bundesliga med Borussia Mönchengladbach. Kanske därför att Bayern förlorade. Göteborg har hämtat Emma Kullberg som blir en bra ersättare för duktiga Taylor Leach och Filippa Angeldahl försöker ta nästa steget i karriären. Men ingen av dessa två ser ut som ren rejäl förstärkning, ett tecken till Malmö att man kommer att utmana om titeln. Just nu ser nog snarare ut som samma gamla visa: Göteborg har en bra startelva, men bänken är mycket tunnare än den som gjorde FCR till svenska mästare. Tränarfrågan har ännu inte lösts och efter Marcus Lantz byggt upp en spelstil som ledde Göteborg tillbaka till toppen, måste det jobbet tillsättas med en mycket kunnig person.

Vittsjö har legat ganska lågt på marknaden. Man har lyckats förlänga med Damallsvenskans bästa målvakt Sabrina D’Angelo, även Lisa Klinga och Klara Markstedt stannar kvar. Och så kommer Ebba Wieder som hade aldrig blivit mer som en ersättningsspelare i hennes Rosengård. Wieder kan dock ta nästa steget i Vittsjö och tillsammans med Michelle DeJongh och Tove Almqvist är et ett framtidsmittfält som redan nu ser ut att ha hög klass. Försvaret är en styrka och en borg. Räkna med att Vittsjö även 2020 är på den övre halvan.

Linköpings FC, Piteå IF och Djurgården är sorgebarnen i historien. De har tappat ordentligt. Linköping har förlorat Anna Oskarsson, Emma Holmgren, Mimmi Larsson, Filippa Angeldahl, Dajan Hashemi och ytterligare tre spelare. På plussidan finns Ronja Aronsson som gjorde ett move som jag inte riktigt förstår. Hon borde ju bytt upp sig med sin talang, istället går hon till en klubb som nu har tappat ordentligt. Visst, man får in en bra målvakt med underskattade Cajsa Andersson, men samtidigt har man ju tappat årets bästa svenska målvakt i serien, Emma Holmgren. Lina Hurtig och Stina Blackstenius är dock kvar i LFC och uppsättningen borde räcka för spel på den övre halvan 2020. Men ändå känns Linköping snarare som ett lag som tappat.

Det ser ännu tyngre ut längst i norr. Piteå som varit så stabilt de senaste åren, som vann SM-guld så sent som 2018, men som kryssade ner sig med alldeles för många oavgjorda matcher. Där lämnar Cajsa Andersson, June Pedersen, Ronja Aronsson, Emelie Lövgren och Madelen Janogy och ytterligare fem spelare, totalt tio!! In kom ”bara” två talangfulla spelare från norrländska klubbar. Det ser ut som om klubben måste spara mycket pengar och åren vid toppen kan vara över.

Djurgården som klarade sig i allra sista omgången har även dem tappat många spelare. Joel Riddez lyckades aldrig få ut det bästa av spelare som Ogonna Chukwudi, Hanna Folkesson, Olivia Schough och Malin Diaz.. Riddez fick lämna halvvägs och avslutade säsongen som sportchef, men nu har han tappat även den befattningen till nye sportchefen Jean Balawo. Folkesson lämnar Djurgården och Damallsvenskan för att fortsätta med ärkerivalen Hammarby och även Chukwudi kommer att sticka efter en för hennes del mycket medioker säsong. Trotäjanren Mia Jalkerud har ännu inte skrivit på ett nytt avtal, men hon lär knappast lämna sitt Djurgår’n. Målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir ska föda barn nästa år och lär knappast stå mellan stolparna när sösongen kickar igång i mars. Eftersom Balawo skickar hem målvakten Jennifer Pelley behövs det en ny och bra målvakt som åtminstone står under Gunnarsdottirs mammaledighet. Medan Hammarby verkligen satsar i Elitettan, ser det inte likadant ut i Stockholms stolthet. Stor omsättning av spelare under de tre sista åren och detta verkar fortsätta. Kommer Julia Spetsmark tillbaka till Stadion? Det skulle onekligen kunna vara en injektion som DIF behöver.

Fjärde klubben som tappat under Silly Season är KIF Örebro. Uppenbarligen har man sagt nej till amerikanskorna Danielle Rice och Kayla Braffet av ekonomiska skäl och man vill nästan helt klara sig utan amerikanskor. Jag undrar om duktiga Heather Williams stannar. Sedan har man tappar tunga pjäsar som Emma Kullberg och Eveliina Summanen. Jonna Dahlberg och Sejde Abrahamsson. Örebro tar nog ett steg ner nästa år om inget händer under de kommande veckorna.

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

4 tankar på “Madelen Janogy lämnar Piteå – Silly Season ”wrap up”

 1. Pingback: Janogy, Linköping, Ballon d’Or, Chawinga och UWCL | En blogg om internationell damfotboll

 2. Martin

  Tycker nog din fäbless för Hammarby-spelare blir väl tydlig här då den brutala sågningen av LFC känns lite för tidig i mina ögon. Visst hade det varit kul att få behålla Holmgren men Cajsa är en utmärkt ersättare och vad gäller Oskarsson och Angeldahl så ersätts de redan i dagens trupp av bättre spelare.

  Jag säger dagens trupp då LFC gjort klart med 13 spelare (kanske 14 om Haglund fortsätter i mål) och enligt tidigare utfästelser siktar på uppåt 21 spelare i kommande säsongs lag. De flesta nya lär rimligtvis vara tänkta som backups men åtminstone en forward och mittfältare lär vara tänkta startspelare och innan de är offentliggjorda så är det svårt att värdera laget.

  Jag håller dock med om att Rosengård lär få finna sig i att vara enorma favoriter kommande säsong, jag skulle t o m sträcka mig till att säga att det vore ett jättefiasko om de inte vinner rätt klart med det kompletta lagbygge de redan fått ihop. Imponerad att de lyckas förlänga med så många spelare trots att de rimligen måste inse att det kommer bli svårt att få speltid.

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Jag är inte ”Bajare”, det enda laget som jag verkligen håller på är Portland Thorns i USA. Men jag tycker att satsningen är lovande och imponerande och förhoppningsvis en signal för Djurgården, Malmö FF och AIK att satsa mer på damerna. Hammarby har exemplariskt visat att det går att få över en del av supportrarna från herrlaget även till damlaget.
   Inte heller tycker jag att jag sågar Linköping. Men man tappar tydligen mycket mark mot FC Rosengård. Jag ser mitt inlägg också mer som ett intermezzo och ser fram emot vilka sju nya spelare som värvas till Östgötaland under de kommande veckorna.
   Och jag håller med om att allt annat än SM-guld är ett misslyckande för Rosengård. Men med denna trupp finns nog ingen risk eller som det redan tidigare stod på tröjorna i LdB FC Malmö ”No excuse to lose”.

   Gilla

 3. U.

  För att anknyta till ”sorgebarnen” du nämner i artikeln, så är det just nu omöjligt att avgöra vilken klubb som är biggest looser av Linköping och Piteå. Spelare som Mimmi Larsson och Dajan Hashemi är inga som man vill eller ska släppa ifrån sig utan vissa själsliga våndor, antar jag. För att inte tala om Emma Holmgren. Däremot känns PIF:s tapp av Madelen Janogy mer kostsamt än LFC:s förlust av paret Angeldahl och Oscarsson. De båda sistnämnda har bra fotbollskvalitéer, som, under gynnsamma förhållanden skulle kunna blomma ut ordentligt. Fast det verkar som om det fattas något – egenskaper som garanterar en given ordinarie plats i A-landslaget för respektive f.d. ”Bajare”.

  Olof Unogård är trots sina unga år (f. 1988) van att det blåser runt öronen på honom. Hans fromma, något färglösa yttre bedrar: som en söndagsskollärare eller som en variant av reklamfiguren ”Boxer-Robert”. Han är uppenbarligen inte konflikträdd, detta bevisade han under sejourerna i Sirius och Hammarby. I båda klubbarna sparkades han efter att ha tagit sig friheten att, över styrelsegubbarnas huvuden, gjort saker för spelarnas bästa. Däremot var han mäkta uppskattad av damerna i Sirius och ”Bajen”. Förmodligen stod han högt i kurs hos också hos Anna Oscarsson – den gången…

  Gilla

Kommentarer är stängda.