Damfotbollen växer – och kostar

I Tyskland kan man inte längre se Bundesliga matcher kostnadsfritt på DFB:s egen DFB-TV. Man har ställt in sändningarna som det heter pga för låga tittarsiffror. Nu kan man se Bundesliga antingen på tyska Eurosport som visare den nya fredagsmatchen eller så skaffar man sig ett abonnemang av Magenta TV, ett dotterbolag till Telekom, tyska motsvarigheten till statliga svenska Telia. Abonnemanget går på 7,95 € per månad vilket är 85 kr tack vare den svaga svenska kronan. Jag testade att fixa en gratismånad på Magenta TV och fick beskedet att det än så länge endast fungerar för kort som drar pengar från ett tyskt bankkonto. Än så länge är det alltså slut med Bundesliga för oss om vi inte öppnar ett konto i en tysk bank.

Sedan fick jag mail av en läsare som undrade varför hen inte längre kan se NWSL matcherna på seriens webbsida http://www.nwslsoccer.com, något som var möjligt under alla år för tittare utanför USA.

Damfotbollen blir större och det är vi alla glada för. USA vann VM-guld och det blev intressant för stora playern ESPN att köpa rättigheterna till matcherna i NWSL utanför USA.

Framöver kan man alltså inte heller se amerikansk fotboll längre utan att skaffa ett abonnemang på ESPN, ett företag som är ett dotterbolag till Walt Disney. NWSL:s president Amanda Duffy är övertygad att man nu kommer att nå ännu fler människor med NWSL matcherna. ESPN finns i många länder inom kabelutbudet och i Brasilien till exempel har många ESPN. Pia Sundhage kan alltså slå sig ner på soffan och kolla på matcherna med Debinha, Andressa mm.

Men här i Sverige kostar ESPN 120 kr i månaden och jag antar att en hel del damfotbollsfantaster kommer att sluta titta på matcherna och få lite mer sömn än tidigare.

Damfotbollen växer och det är i glada för. Och självklart kommer de som har råd kunna följa den framöver. De som inte har råd att betala för damallsvenskan TV, framöver Magenta TV och ESPN kan titta på den engelska ligan FA WSL 1 som ju kommer att visa alla matcher gratis tills de hittat en partner som säljer paketet någon annanstans.

Det är ju den utvecklingen alla av oss har längtat efter, eller hur?

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

6 tankar på “Damfotbollen växer – och kostar

 1. Pingback: Svensk i Algeriet – och fransk premiär | En blogg om internationell damfotboll

 2. GC

  Viasat verkar ha löst problemet med de tyska sändningarna för svenska tittare, förutom att de kommer att visa engelska/franska ligan.

  Gilla

   1. GC

    Den här bloggen handlar väl om damfotboll.

    Du skrev att DFB-TV dragit in sändningarna och det inte längre går att följa Bundesliga såvida man inte har tyskt kontokort. Jag svarade att Viasat löst problemet, dvs. att de har köpt in rättigheter till Bundesliga/FA WSL och Division 1 Feminine.

    Gilla

   2. Rainer Inläggets författare

    Ursäkta frågan, men det kom oväntat, eller hur? Men skönt att de gör detta. (Dam)fotbollen kommer att växa om den får synas och det gör den nu i mkt större utsträckning, eftersom en del människor som aldrig tittat kommer att titta när de zappar igenom. Några zappar vidare, några andra kommer att stanna. Det är bra för damfotbollen.
    FA WSL 1 har dock tidigare gått ut med att de visar alla matcher utan geoblockering och gratis på nätet.

    Gilla

Kommentarer är stängda.