Damallsvenska spelare tjänar 500 – kronor i månaden – när elitfotboll blir ett hobby

I går skrev jag om jämställdhet och 54 fd spelares öppna brev till Svenska fotbollsförbundet där de kräver att damlandslaget får samma ersättning som herrlandslaget när de representerar Sverige.

I dag läser jag att flera spelare i damallsvenska Kungsbacka DFF tjänar 500 kronor i månaden. Socialstyrelsen har lagt fast det som man kallar för existensminimum till 4.000 kronor, 800% mer än vad KDFF betalar ut i lön.

Det finns röster som kräver att Damallsvenskan ska utökas till 14 lag. Men tydligen finns bland de 12 aktuella damallsvenska lag ingen ekonomisk grund för att ha ens 12 lag i högsta serien. Att Kungsbacka redan i fjol haft ekonomiska problem och att många undrade hur klubben skulle klara sig är en sak.

SVT rapporterar nu att klubben går genom ett ekonomiskt ”stålbad”.

”Vi har brutalskurit i våra kostnader sedan vi i den nya styrelsen tillträdde. Men det hjälper inte när vi inte har intäkter till motsvarande del som vi har kostnader. Vi har en tung situation,” säger klubbens nye ordförande Johan Johqvist till SVT.

SVT citerar även mittbacken Emilia Hjertberg som jobbar heltid för att kunna finansiera sin hobby, nånting annat är det nog inte i det här fallet, elitfotboll och för att kunna betala hyran och ställa bröd på matbordet.

Klubben har inte tvingat spelarna att gå ner till 500 kr, säger Hjertberg. Klubben har tydligen snällt frågat om spelarna kan gå ner så mycket i ersättningen.,

”jag och flera andra som jobbar eller bor hemma klarar faktiskt att gå ner i månaden, då gör man ju självklart det för att hjälpa klubben,” säger Emilia till SVT.

Jag tycker att en klubb som betalar 500 kronor i månaden till sina spelare hör inte hemma i Damallsvenskan. FA WSL i England har omorganiserats inför säsongen 2018/19. Engelska fotbollsförbundet ställde stenhårda krav på en fungerande ekonomi för att få en professionell liga. FC Sunderland fick lämna den FA WSL 1 eftersom man inte uppfyllde kraven som har som mål att få till en serie där spelarna är heltidsproffs, Doncaster Rover Belles som vann Englands motsvarighet till Elitettanm 2017/18 flyttades inte upp till första serien utan ner till tredje eftersom klubben hade inga ekonomiska muskler.

Det är tråkigt, men jag tycker vi borde se liknande konsekvenser i Sverige om vi vill att (dam)fotbollen går framåt istället för bakåt i tiden.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

2 tankar på “Damallsvenska spelare tjänar 500 – kronor i månaden – när elitfotboll blir ett hobby

  1. Ekonomi

    En idé vore att ha ngn form av “inför elitlicens” i Elitettan, då hade Kungsbacka aldrig kunnat gå upp och vi hade sluppit denna soppa. Men sist en klubb köpte sig framgång för pengar man inte hade så hyllades man unisont för att man vågade göra en seriös satsning på damfotbollen. Tyresö FF.

    Gilla

  2. Pingback: Damallsvensk återstart – och ekonomi | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer är stängda.