Rainers VM-trupp

Självklart är Kosovare Asllani med i min VM-trupp

Det är dags att kalla 23 spelare till årets VM.

För förbundskaptenen Peter Gerhardsson och assisterande sådan Magnus Wikman är det inte så enkelt som för mig. De måste ta hänsyn till så mycket mer än spelarnas aktuella form.

De har genom varenda uttagning sedan de tog över pinnen efter Pia Sundhage och Lillie Persson gjort ett uttalande, genom varenda lagsamling skapat och utvecklat relationer spelarna emellan som ska tas hänsyn till. Och de tog visst över en historia. Av prestationer, framgångar, misslyckanden och sociala relationer, en hierarki som vuxit under åren och som man måste förhålla sig till när man kommer som ledare utifrån. Inget som jag behövde ta hänsyn till.

De kan inte bara sitta ner och plocka bort ett par fem, sex spelare och ersätta dem med fem, sex nya. Det skulle leda till alldeles för stora förändringar inte bara i det rent spelmässiga, fotbollsrelaterade utan även i den sociala sammansättningen av gruppen som ska prestera 100%, helst lite mer om man vill komma långt i turneringen.

Landslaget har en sedan många år etablerat rangordning inombords. Som Lotta Schelin sade så sent som i söndags när hon expertade vid matchen FC Rosengård – Kopparbergs/Göteborg. Det behövs ledare som ibland bara sätter sig tillsammans i en svår situation och tar en kopp kaffe tillsammans och snackar ihop sig. Och detta är mycket viktigt, det håller jag med om.

De bästa 23 spelare av ett land ska representera sitt land i ett VM.

Håller ni med?

Njae. Knappast är det så att de bästa 23 spelare representerar sitt land, i knappast något av de 24 lag som går in i turneringen på sommaren om drygt tre veckor.

Är Lynn Williams världens bästa forward som inte platsar i ett landslag?

Ta USA till exempel. Förbundskaptenen Jill Ellis har varit ganska ointresserad i vad spelarna presterar i landets proffsliga NWSL vecka för vecka. Det finns en stomme spelare som slagit sig in i landslaget som stannar och spelar oavsett vad som händer i NWSL. Jag påstår att Lynn Williams skulle platsa i startelvan i 23 av VM:s 24 deltagare. I USA platsar hon inte ens in i truppen. Vilket inte säger att hon har en avgörande roll också i USA:s och kanske även världens bästa klubblag, North Carolina Courage. Det måste således finnas en anledning varför Williams inte har en chans att vara med. I USA:s fall är det nog så att Ellis har spelare som Megan Rapinoe, Alex Morgan, Tobin Heath, Carli Lloyd och Christen Press och att hon är loyal mot dem. Eftersom hon är övertygad om att dessa betalar henne tillbaka. Att sortera bort någon av dem och ersätta henne med en kanske formstarkare spelare i klubblaget innebär en risk. En risk som Ellis tydligen inte är beredd att ta.  Genom åren har Ellis byggt en stark chef-medarbetare-relation till dessa spelare. Spelare som har vänner i gruppen som inte skulle gilla om vännen skulle försvinna. Med det riskerar man hela sammanhållningen i truppen.

Låt mig stanna i USA en stund till innan vi kommer till den svenska VM-truppen. Det kan alltid finnas ytterligare anledningar varför man inte nominerar en spelare. Ta Jaelene Hinkle till exempel. Vänsterbacken i North Carolina Courage är kanske inte bara USA:s utan världens bästa vänsterback just nu. Men Hinkle är djupt religiös. Har tweetat om världens närstående undergång när dåvarande presidenten Obama beslöt att samkönade äktenskap skulle bli legal i USA. I den amerikanska LGBTQ-rörelsen där många står det amerikanska landslaget väldigt nära har detta lett till mycket hatfulla reaktioner mot Hinkle. Spelaren tackade ju även nej att spela för USA mot både Sverige och Norge när hon fick veta att laget skulle ha tröjnummer i regnbågsfärger. Ännu en uttagning av Hinkle skulle leda till ett rabalder och en shitstorm som ingen vill ha i det amerikanske fotbollsförbundet. Men Ellis valde att inte ens ta med utmärkta Meghan Klingenberg som spelade en fantastisk andra säsongshalva ifjol och som inledde mycket starkt i år i Portland. Ali Krieger däremot, som lite överraskande är med i VM-truppen, tycker jag , har inte övertygat särskilt mycket på sistone vilket ju också var lite svårt eftersom hennes lag Orlando Pride bara förlorar matcher (ok, ett kryss hade de också).

Ada Stolsmo Hegerberg. Förutom henne saknas även Pernille Harder, Lynn Williams, Yuki Nagasato, Marie-Antoinette Katoto i VM.

Ett annat exempel är Norge. Ada Stolsmo Hegerberg är en av världens bästa forwards, men hon fanns inte med i den trupp som Norges svenske tränare Martin Sjögren tog ut nyligen. Hegerberg ligger i en fejd med Norska forbollsförbundet. Det är tyst just nu och spelaren svarar inte längre på frågor om landslaget som käönns långt borta.

Sverige är jämfört med detta förstås ett fridfullt, lyckligt land, precis som vanligt. Det finns ingen Hinkle, inte ens en Hegerberg, men kanske finns det en och annan Williams. Vi får se. Här kommer truppen, lagdel för lagdel, med kommentarer.

Målvakter (3): Cajsa Andersson, Hedvig Lindahl, Zecira Musovic

Här var det svårt att välja mellan Andersson och Göteborgs Jennifer Falk. Men i slutändan bestämmer jag mig för Piteås mästarmålvakt på grund av att hennes prestation under de senaste tre åren har pekat spikrakt uppåt med få dippar. Cajsa Andersson är en underskattad målvakt, men en hårt arbetande och uppskattat sådan. Jennifer Falk är en spelande målvakt, men hon har haft en del tabbar på sistone.

Första valet faller på snart klubblösa Hedvig Lindahl. Hon är Sveriges i särklass bästa och framför allt mest rutinerade målvakt i dag. Efter VM-turneringen är det dock Gerhardssons och Wikmans uppgift att med respekt och beslutsamhet bereda plats för en efterträdare som ska vakta det svenska målet under EM 2021 i England. Det lär bli svårare att ta detta steg om Sverige kvalar in till OS 2020 i Japan. Fortfarande tror jag att Lindahls efterträdare i längden kommer att vara Zecira Musovic. Jag har kritiserat henne för en del dippar under förra året där hon verkade ha stannat i utvecklingen. Hittar Musovic tillbaka till samma ungdomliga jävlaranamma som hon visade upp när hon hade sitt tidiga genombrott, har vi ytterligare en världsmålvakt att se fram emot. Men när man blir äldre och vuxen, så börjar man tänka och reflektera mer. Det som är Hanna Bennisons fördel just nu i Rosengård att ”bara köra” blir nog lite annorlunda när man blir äldre. Men satsa på Musovic och hon kommer att växa.

Ronja Aronsson i min trupp, dock knappast i Peter Gerhardssons. Men hennes tid lär komma.

Backar (8): Jonna Andersson, Ronja Aronsson, Magdalena Eriksson, Nilla Fischer, Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Mia Karlsson

Även här kommer det nog inte vara så stora skillnader med Gerhardsson/Wikman-truppen som kommer på torsdag. Det är Ronja Aronsson som förstås sticker ut och som inte får en VM-biljett av förbundskaptenerna. Varför valde jag Andersson? För det första tycker jag att hon borde ha fått en chans i A-landslaget redan tidigare. Sedan har vi en mycket rutinerad spelare i väldigt unga år med ett stort framtidsperspektiv. I ett läge där både Anna Oskarsson och Jessica Samuelsson som även de kan spela högerbacksposten eller wingback som man numera även säger på svenska har varit skadat och då deras väg tillbaka är lite osäker (jag har inte pratat med deras läkare vilket Peter Gerhardsson förstås gör eller har gjort) skulle jag alltid välja en spelare utan skador och skavanker som jag kan spela i 90 minuter utan att behöva vara rädd att tappa en spelare i truppen pga att gamla skador inte läkt. Gerhardsson borde lära sig av Pia Sundhage som satsade på halvskadade spelare under VM 2015 med känt resultat.

Underbara Jessica Samuelsson kom till Rosengård och har inte kunnat spela en enda match i Damallsvenskan och kommer inte att göra det före VM, enligt det som Sydsvenskan rapporterade nyligen. Samuelsson kommer att vara en självklar kandidat till OS om vi lyckas kvala in där och säkert till EURO 2021 i England där vi helt enkelt måste kvala oss in för. Till slut blev det åtta backar, jag var nära att nöja mig med sju precis som Jill Ellis gör i USA, men det är försvarsspelet som är den viktigaste delen i Sverige.

Även Rebecka Blomqvist skulle nog vara en jätteskräll i truppen som presenteras på torsdag

Mittfält och anfall (11): Kosovare Asllani, Stina Blackstenius , Rebecka Blomqvist, Michelle De Jongh, Pauline Hammarlund, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Julia Roddar, Fridolina Rolfö, Elin Rubensson, Caroline Seger, Julia Zigiotti Olme

Här noterade jag 19 namn för det första och fick alltså stryka sju. Här förstod jag att det är ett tufft jobb att vara förbundskapten. Jag tror dock att Gerhardsson/Wikman har betydligt färre namn på sin lista just nu. Här har ni några skrällar som på något sätt måste finnas, eftersom det annars vore ganska tråkigt att skriva upp samma namn som Peter Gerhardsson, eller hur? Ändå står jag för mitt val. Jav avslöjar att den sista spelaren som jag strök här var FC Rosengårds Hanna Bennison som blev min #24, men sen sa min assisterande att ytterligare en spelare fick ryka. Men på notisblocket står ”Kalla Benison efter VM om den fina formen fortsätter!”

Synd, jag hade gärna givit henne denna chans och gjort som Kanadas John Herdman och nu också Kenneth Heiner-Möller som ofta har slussat in väldigt unga spelare tidigt med stor framgång.

Jag tror att ingen av göteborgarna Rebecka Blomqvist och Julia Roddar är med på torsdag, men båda platsar här. Den ”spelande” forwarden som i Gerhardssons bygge lär bli Madelen Janogy är i min trupp Rebecka Blomqvist. EDIT: Signaturen Supporter uppmärksammade mig att jag hade bara 22 namn och så får det ju inte vara. Samtidigt blev jag glad eftersom jag kunde addera Pauline Hammarlund till truppen. En fantastisk spelare som kommit tillbaka urstark efter skada och som jag räknar som en av våra allra bästa anfallare.

Julia Roddar har varit i lysande form senast och verkligen tagit för sig i Göteborg. Som defensiv mittfältare är hon mitt val före Hanna Folkesson och om Caroline Seger kanske slutar med fotbollen om ett par tre år kan det vara Roddar som tar över rent fotbollsmässigt. Michelle De Jongh är i superform i Damallsvenskan och en anledning att det är Vittsjö som kanske överraskat mest under de fem hittills spelade matcher i serien.  Jag väljer henne före Mimmi Larsson och även där har det varit svårt. Och visst det är inte samma positioner som De Jongh och Larsson spelar, men det var Mimmi som jag tog bort för Michelles skull. Alla som inte platsade är mycket bra fotbollsspelare som jag uppskattar väldigt mycket, men vi får skylla på FIFA som inte tillåter mer än 23 spelare i den officiella truppen.

Startelvan blir:

En del av startelvan och kanske framtidens lagkapten när 90-talisterna tar över: Magdalena Eriksson

Lindahl, Fischer, Sembrant, Eriksson, Glas, Andersson, Seger, Rubensson, Asllani, Rolfö, Jakobsson.

Till slut kommer det som jag tror blir Peter Gerhardssons VM-trupp på torsdag

Hedvig Lindahl, Zecira Musovic, Jennifer Falk

Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Hanna Glas, Mia Karlsson, Nathalie Björn

Caroline Seger, Olivia Schough, Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Anna Anvegård, Madelene Janogy, Elin Rubensson, Fridolina Rolfö, Sofia jakobsson, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson, Julia Zigiotti Olme

20 tankar på “Rainers VM-trupp

 1. Puttr

  I den trupp som du tror att PG tar ut har du inte med Lina Hurtig, hon tror jag definitivt kommer att vara med!!!

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Jag håller med, det var förstås dumt att ”glömma” henne där. Ska titta.

   Gilla

 2. The Guardian

  Bra gjort Rainer! Jag är i stort helt enig med dig; jag är mycket nöjd med den trupp du tagit ut, fantastiskt (och mer än med din förväntade Gerhard-trupp)

  … ända fram till startelvan, hehe. Men det kan vi väl ta senare?

  (Hurtig och Blackstenius är båda startspelare i VM, men bra att du valde bort vissa andra i truppen och satsar på Rubensson, inte Folkesson och Scough; men jag hade gärna velat ha med Blomqvist här).

  Sedan tycker jag att du kunde skrivit upp klubbarna för varje spelare också. Så att vi får den överblicken.

  Gilla

  1. The Guardian

   Blomqvist är visst med ser jag nu, bra. Och Roddar. Men då så, då ser det fantastiskt ut. Det blir VM-guld. Hurtig bryter sig loss på en lång solofärd över mer än halva plan och skjuter det avgörande målet stolpe in i finalen. 🙂

   Gilla

 3. Gert

  Helt ense med Rainer – nästan…
  Skulle vilja byta ut Mia Carlsson mot Nathalie Björn. Då behövs heller inte Roddar utan Anna Anvegård kan komma med i stället som ett anfallsalternativ. Sedan är jag nog inne på att Madelene Janogy bör vara med i truppen. I så fall på bekostnad av någon av göteborgsspelarna Blomqvist eller Hammarlund. Svårt…

  Gilla

 4. Hans

  Såg att Daniel Nannskog ville ha med Bennison i truppen. Men det är nog lite tidigt. Att vara med bara för att lära och inte spela tycker jag är fel. Skall hon med skall hon spela. Ja det skall bli intressant att se PG definitiva trupp.

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Jag förstår Nannskog. Han måste ju sticka ut och vara kaxig och jag kan förstå att han väljer Bennison. Men mot LB07 var hon inte lika bra som tidigare. Hon var ändå bland de 30 i min uttagning. Fortsätter hon så här kommer hennes tid. Nu får hon fysiskt starka Piteå emot sig, sedan Linköping. Upp till bevis igen.

   Gilla

 5. The Observer

  Istället för att hålla med om eller invända mot enskilda namn i din föreslagna VM-trupp tycker jag att värdet mycket ligger i ditt resonemang och din idag lätt kåserande text.

  Jag vet inte om det skulle vara så mycket lättare för en FK att ta ut sitt VM-lag med fler spelare, men jag tycker det vore logiskt med en ”dubbel-elva” där det alltså finns möjlighet att dubblera på varje position samt tre målvakter, alltså 25 istället för 23 spelare.

  Gilla

 6. Gert

  The Observer. Nu blev det nog lite fel. En elva består av tio utespelare och en målvakt. 2×10 är 20 plus 3 målvakter. Så 23 spelare innebär faktiskt en “dubbelelva” plus en extra målvakt.

  Gilla

  1. The Observer

   Inte bara lite fel! Helt galet faktiskt! I stand corrected och tar med detta i min nästa syndabekännelse! Jag tar tillbaka allt och påstår motsatsen……

   Gilla

 7. Gert

  Nja, The Observer, du behöver inte be om ursäkt. Kan ändå tycka att det varit intressant med 25 spelare i truppen. Det skulle öppna för ett par unga, lovande spelare. Att få vara med i ett VM kan säkert vara utvecklande för våra talanger även om de får begränsat med speltid. Dock ställer jag inte upp på Nannskogs idé om Hanna Bennison. Hennes tid kommer – kanske – men i dagsläget finns det nog en handfull spelare som jag skulle föredra.

  Gilla

  1. The Observer

   Mmmmm….Bennisons chef Sjögran och Nannskog har något gemensamt – de är båda opportunister i det här fallet. Hur mycket EXPERT Nannskog än bluddrar och A-R-T-I-K-U-L-E-R-A-R blir jag inte övertygad om varken hans intresse för eller kunskap om damfotboll. Men när SVT anställt Nannskog och andra experter så måste de väl användas. Själv är jag helt övertygad om att exempelvis Johan Rydén, Rainer eller konkurrentkanalens Malin Svedberg hade haft mer initierat att säga.

   Gilla

 8. Cajsa

  Är det någon som vet vilken tid trupputtagningen är på torsdag? Sänd det i TV, vilken kanal isåfall? Jag kan tycka att det är lite dåligt att det inte står mer information på Svenskfotboll.se men det är kanske bara jag som inte ser tillräckligt bra?

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Det sker i TV4-programmet ”Efter fem” kl 18.20-18.30. Jag kommer att vara på plats.

   Gilla

 9. Pingback: Förvänta er inga skrällar i VM-truppen | En blogg om internationell damfotboll

 10. Pingback: Förvänta er inga skrällar i VM-truppen | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer är stängda.