Angeldahl fixar tre poäng mot Hammarby

DSC08643I fredagskvällens damallsvenska match vann Linköping med 2:1 över Hammarby och är just nu på fjärde plats men med en match mer än nuvarande femman Kristianstads DFF som på söndagen gästar serieledande Piteå IF.

Det var Hammarbys fd spelare Filippa Angeldahl som trädde fram och gjorde både 1:0 och 2:1 för hemmalaget. Emma Jansson kvitterade på straff tolv minuter före slut innan Angeldahl avgjorde sex minuter senare.

Jag såg bara delar av matchen och då var Hammarby likvärdig och pressade på ordentligt. Skottstatistiken (som är mer än bristfällig i Damallsvenskan och som ibland visar färre skott än mål för samma lag…) ”vanns” till och med av gästerna där bl a lagkaptenen Elise Kellond-Knight testade utmärkta Stephanie Labbé med två distansskott. Olga Ekblom är fortfarande ur spel, men kvällens prestation tyckte jag var mycket bättre än mot Eskilstuna senast då det saknades energi i Stockholmslaget. Nyförvärvet Lauren Kaskie spelade från början för ”Bajen”, Linköping bytte in sitt kanadensiska nyförvärv Marie-Yasmine Alidou D’Anjou i andra halvleken. Det är tydligen ett sedan tre år tillbaka totalt överbelastad Migrationsverket som gör att spelare som kommer från utanför EU inte kan eller kunde spela som klubbarna hade tänkt sig. 

Hammarbys nästa match efter uppehållet är mot serieledande Piteå på hemmaplan, därefter blir det Stockholmsderbyt där de grönvita ofta har problem att få med sig ett gott resultat. Med andra ord kan man mycket snabbt få kontakt med lag som LB07 och Djurgården som just nu huserar på 11:e respektive 10:e plats.

Linköping gästar Kopparbergs(Göteborg FC efter landskamperna, en match där mycket av den fortsatta säsongen avgörs för mästarna: blir det kamp om en UWCL-plats eller går man endast för bronsmedaljen.

I veckan sparkade IFK Kalmar sin ledarstab med tränaren Jonas Walfridsson i spetsen. Walfridsson har jobbat i fyra år med laget och säger till SVT att han känner en viss skuld:

”Det är klart att jag känner skuld, jag är ytterst ansvarig för fotbollen. Och resultaten får jag stå för, samtidigt så tycker jag att föreningen har tagit beslut som kanske inte jag står bakom och som föreningen har tagit ändå, och de besluten påverkar. Jag borde nog ha stått upp för mina åsikter mycket hårdare än vad jag gjort,” säger han till SVT.

Från olika håll har det bara antytts i veckan att man har tagit vissa beslut utan att nämna någonting. Utifrån kan man ju tycka att IFK Kalmars trupp vägde för lätt från början och när bäste målskytten Amanda Fredriksson korsbandsskadades hämtade man ingen ersättare. Efter vårsäsongen var det ju mer än klart att laget inte skulle ha en chans att hänga kvar utan förstärkningar och dessa kom aldrig.

Styrelsen sade att man nu har en ”långsiktig tanke” att det får en ”positiv effekt” att Kalmars U19-tränare Martin Sjöstrand sitter från och med i morgon på bänken under matcherna. Med långsiktighet kan man dock inte mena Damallsvenskan eftersom tåget kommer snart ha gått om man inte börjar vinna i morgon på Stockholms Stadion.

Mycket tråkiga nyheter kom från just Stockholm nämligen den att Hammarbys ena amerikanska, Kelly Conheeney, tvingas att lägga av med fotbollen efter en huvudskada. Conheeney hade i somras fått gehör i hela damfotbollsvärlden genom sin modiga berättelse om hur hon har utnyttjats sexuellt av sin fd ungdomstränare under flera år. Att hon nu tvingas att ställa skorna på hyllan är sorgligt.

 

 

4 thoughts on “Angeldahl fixar tre poäng mot Hammarby

 1. Martin

  Mycket skön seger för LFC sedan man fått en tung kvittering mot sig på en till synes billig straffspark, billig så till vida att LFC själva inte fick straff tidigare i halvleken där Almqvist (?) i fritt läge blev tillräckligt obstruerad för att inte få till ett avslut.

  Till dagens domares försvar ska sägas att hon i efterhand medgett att LFC blev rånade på en straff i bortamötet mot Växjö där hon också dömde och det är nog första gången jag hört en domare i damallsvenskan erkänna egna feldomslut vilket är ett välkommet steg i rätt riktning.

  Hoppas nu att LFC till skillnad från mig som supporter lägger domarinsatser och straffsparkar åt sidan och istället skapar en vi mot dom känsla där man vänder det man fått mot sig de senaste matcherna till tändvätska att visa att man kan vinna matcherna ändå.

  Slutligen kan noteras att LFC nu visade att man klarade av att spela ut sin stora stjärna och vinna över ett hårdjobbande motstånd. Inhoppet från nya Alidou D’Anjou var också lovande och känslan är att man kan ha gjort ett litet fynd där sett till att det var något av en ‘panikvärvning’.

  Gilla

 2. U.

  Angående fredagens möte LFC-Bajen, så undras hur man tänker (om man tänker!) när en viktig och spännande match i DA förläggs till en vacker fredagskväll på sensommaren? Konkurrensen om publiken blir stentuff då “alla” ska fira helgledigheten med grillning, festande hemma eller på sta’n, med kurs på sommarstugan etcetera, etcetera. Ändå bänkade sig nästan 500 personer på läktarna i Linköping, imponerande faktiskt! Vilka ljushuvuden bestämmer utformningen med det sönderryckta spelprogrammet i serien? Är det Förbundet i ensamt majestät utan att klubbarna får ha ett ord med i laget? Och inte är media med i leken, säg den tv-kanal som under bästa s.k. prime time, på en fredag, skulle sända damfotboll – undantaget förstås om det handlade om en VM-final…

  Även i denna match var begreppet “tveksamt dömd straff” aktuellt. Jo, den straffen stavas B-I-L-L-I-G, tror inte ens domare Szasz hade blåst för den. Hammarbyspelaren fick lägligt nog kroppskontakt, eller om det var “kramp”, alldeles innanför straffområdet – vältajmat – och referee Johansson blåste reflexmässigt. Annars gjorde hon en godkänd insats.

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Såg straffsituationen i efterhand och den är ju verkligen tveksamt. Men som jag alltid säger ”Det är straff när domaren blåser i pipan”.. Med matcher på torsdag- (Eskilstuna) eller fredagskväll (Linköping) tror jag nog att det är de berörda klubbarna som gör upp om detta.

   Gilla

 3. Ping: Piteå tycks inte gilla Skåne | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer inaktiverade.