Linköping sparkar Walfridson

27211609998_ba589ca8c2_k

Linköping var chanslös mot Manchester City – endast tränarens fel?

Linköpings FC har i dag sparkat sin nye tränare Marcus Walfridson. ”You’re fired!” hette det efter endast tre omgångar i Damallsvenskan där laget vann en match, kryssade en gång och förlorade en match. Lägg till två förluster i UWCL-kvartsfinalen mot Manchester City, 0:2 och 3:5 där Damallsvenskans sista representant var lika chanslös som FC Rosengård mot Chelsea Ladies i höstas.

Walfridson har alltså förlorat en enda match, den mot Vittsjö GIK, som han och laget kanske borde ha vunnit och förlorar jobbet. Det låter tufft. Vanligtvis måste en tränare förlora ett par matcher i rad för att få sparken.

Om Jonas Björkgren hade fått sparken i Eskilstuna efter att hans lag fullständigt kollapsade (0:9) mot FC Rosengård hade nog alla förstått. Men Walfridson har ändå vunnit fyra poäng mer än Björkgren och det är han som kan anmäla sig på Arbetsförmedlingen.

Men visst kände vi inte igen det lag som förlorade 2:3 mot Vittsjö och hade tur när man kryssade 1:1 mot medaljkandidaten Kristianstad. Redan i cupmatchen mot Göteborg på Linköpings Arena i mars var KGFC det bättre laget och Linköping räddade sig med ett oavgjort och fjolårets meriter till semifinalen.

”Alla som har sett oss har väl insett att vi har underpresterat ganska kraftigt under lite längre tid,” säger klubbens ordförande Christer Mård till Fotbollskanalen.

Jo, men det beror ju inte minst på att man har tappat Claudia Neto och Kristine Minde, två av klubbens i särklass viktigaste spelare för att inte lista alla andra som också har lämnat. När man lyssnar på Mård ser det ut som att klubbledningen utnämner sin numera fd tränare som syndabock för det som gick fel i mars och april.

Redan i november, för endast fem månader sedan, sparkade Linköpings FC en tränare som hade ett treårskontrakt, Kim Björkegren, som precis vunnit SM-guld med truppen (då inkl Minde och Neto).

Endast fem månader senare rivs ännu ett treårskontrakt och man undrar ju vem som bär ansvaret för dessa relativt långa kontrakt och om klubben inte måste betala avgångsvederlag till båda tränarna.

Marcus Walfridson kom från Norge till Linköping och han var mer eller mindre okänt inom damfotbollsvärlden. Vem har rekryterat honom? Och på vilka grunder? Det som jag ogillar lite i det som skedde i dag är att man lägger hela ansvaret på personen Walfridson.

Själv säger han: ”Att träna ett elitdamlag har varit en stor kulturkrock för mig och ansvaret som både tränare och sportchef har blivit tungt, därför väljer jag att lämna LFC.”

Ansvaret har blivit för tungt säger han och pratar om kulturkrockar. Kulturkrockar mellan Norge och Sverige eller mellan herr och dam eller mellan fotboll och elitfotboll?

”Han känner att han kommit lite till vägs ände med sitt tränarskap. Och som vi skriver; det är en stor omställning att ha gått från att vara herrtränare till damtränare och han känner väl att han inte har fått ut allt som han borde, så han har absolut inte bett om mer tid,” säger Christer Mård till Fotbollskanalen. Med detta sagt tror jag inte att det finns många klubbar som är intresserade att skriva kontrakt med Marcus Walfridson när han själv ska ha sagt att han kom till vägs ände efter endast några få månader.

Är det så stora skillnader mellan att vara herrtränare och damtränare? Det finns många som har klarat den uppgiften galant.

Utbildningen har han ju, det finns en A-licens från UEFA. Precis den som även tyska Steffi Jones har. Steffi som även hon rekryterades till toppfotbollen (Tysklands landslag) utan att ha några egentliga meriter från att träna ett topplag. Och Steffi som även hon fick lämna, men efter många fler matcher och efter att hon hade fått en andra och till och med en tredje chans.

Marcus Walfridson fick inte ens en andra chans. Nånting måste ha varit mellan honom och spelarna. Några av spelarna var även djupt missnöjda med Kim Björkegren, nu var de även missnöjda med Valfridson och han är den andra tränaren inom mindre än ett halvår som spelarna var missnöjda med och som sedan fick sparken.

Klubben har nu hittat en ersättare i IFK Norrköpings Henrik Jensen. Han blir den femte dansken inom truppen med Janni Arnth, Maja Kildemoes, Nicoline Sørensen och Johanna Rasmussen. Jensen har jobbat i Norrköping på ungdomssidan. Han lovordas nu som den ideala tillfälliga lösningen och man blir ju lite rädd när man kommer ihåg hur både Björkegren och Walfridson hyllades som perfect match. men någonting måste man ju göra förstås. Långsiktigt vill man söka efter en annan tränare.

Anna Oskarssons bollkastande i Kristianstad som gav henne det andra gula och det röda kortet. Marija Banusics missnöje när hon blev utbytt. Bara två tecken av att nånting var fel med stämningen. Nu säger även Kosovare Asllani att Walfridson hade det tufft ”i den här miljön”. Detta tyder ju på att han kanske inte riktigt visste hur han skulle hantera ett topplag med alla dess karaktärer. Det finns en blogg på WordPress (samma plattform som den här alltså) där Marcus Walfridson skriver mycket om fotboll och ledarskap.

”In order to go from a lower level to a higher level your players need to make better decisions and execute these decisions better. In other words, the quality of their football actions needs to improve. A higher quality football action is better communication (non-verbal & verbal), better decision making and execution of that decision,” skriver Walfridson.

Som vi alla vet finns en stor skillnad mellan teori och praktik.

Jag hoppas att både laget hittar tillbaka till ett bättre spel och att Marcus Walfridson hittar nånting som passar honom mycket bättre. Men att tro att allting bara berodde på fel tränare känns fel.

 

14 tankar på “Linköping sparkar Walfridson

  1. Martin

    Jag ser det nog inte som att man från klubbledningens håll kastar sin ex-tränare under bussen utan snarare tar på sig en stor del av ansvaret för denna uppenbara felrekrytering. Nu hoppas jag man tar sig en ordentlig funderare på hur det kunnat bli så fel två gånger i rad så att samma misstag inte sker igen.

    När det gäller Björkegren så hade han förvisso rätt lång erfarenhet av att ha tränat damlag men samtidigt hade han bytt arbetsgivare ungefär en gång om året vilket borde ha tänt en varningslampa kan man tycka. När det gäller Walfridsson så hade han egentligen ingen erfarenhet att träna damer och inte mycket praktisk tränarerfarenhet överhuvudtaget vilket gjorde honom till en stor chansning.

    Jag är rätt negativ till den här typen av avskedanden men för alla som sett laget spela i såväl Cupen som Damallsvenskan så är det tydligt att man har underpresterat något enormt även om man väger in de tunga spelartappen. Nu hoppas jag den nye tränaren kommer med tydliga besked om hur man ska spela och att varje spelare används på en position där man får ut max från denne, något jag inte tycker varit fallet i matcherna med Walfridsson vid rodret.

    Gilla

    1. Rainer Inläggets författare

      Mot Manchester City hade man inte haft en chans med vilken tränare som helst. Det råder klasskillnad mellan topplagen i England och Sverige numera.
      Med den andra felrekryteringen i rad borde någon i styrelsen ta ansvar. Dessutom var det ju två treårskontrakt, på vilka grunder?

      Gilla

      1. axel

        LFC styrelsen är sportens politrucker som inte kan mycket om fotboll. Sveriges bästa lag är inte något stor klubb, varken i sitt tränarpolicy eller framtidsvision.
        För övrigt, mycket bra analys herr F., roligt att du citerar Trump, the entertainer; you’re fired..lol

        Gilla

      2. The Observer

        Att sparka tränare är ett sätt för en styrelse att dels visa sig handlingskraftig, dels friskriva sig från ansvar: vi gjorde vad vi kunde. Det är nog på det sättet en styrelse ser sig ”ta ansvar”, inte genom att erkänna egna misstag och/eller ställa sina platser till förfogande. Den klubb som eftersträvar långsiktighet och kontinuitet skriver naturligtvis hellre längre kontrakt än ettårs. Det var ju till och med tänkt att Sjögren skulle fortsätta ännu längre än fyra år när han själv bröt kontraktet för att bli FK i Norge. Frågan är om fattigklubben LFC nu sitter med utbetalning av avgångsvederlag för två tränare…..en tog SM-guld och fick sparken och en fick tre matcher i Damallsvenskan och fick sparken.

        Gilla

      3. Martin

        Jag är övertygad om att matcherna mot City, de två matcher där man för övrigt presterade helt okej enligt mig, inte är vad som fick bägaren att rinna över. Annars håller jag med om att någon i styrelsen borde ta ansvar och det lär väl märkas framöver om så sker. Hur som helst så står jag fast vid att någon var tvunget att göras och fördelen för den tillfälliga (?) lösningen Jensen är att det knappast kan bli sämre på sikt även om måndagens match mot Göteborg förstås blir riktigt tuff med tanke på skada/skador och avstängning i backlinjen

        Gilla

  2. The Observer

    Jag ska inte upprepa min kommentar i ämnet på Johans Rydéns blogg, men det är lätt att konstatera att LFC bara lyckats rekrytera riktigt bra (långsiktigt) en gång på 15 säsonger. Det kan knappast Walfridson lastas för, eller hur. Ny tillfällig tränare är en viss Henrik Jensen. När danska spelare presenteras med sina dubbelnamn nämns i LFC Janni Arnth Jensen – jo, vanligt namn, men den här gången (tydligen) sambo med lagkaptenen i LFC. Bra kombo eller en ny krutdurk?

    Kanske Walfridsons anslag och goda föresatser var för mycket uppe i huvudet och för litet i fötterna på ett dränerat och skadedrabbat lag. Dribblandet med tre- eller fyrbackslinje är ett exempel på att vissa experiment kanske fick pågå längre än lämpligt.

    Att utropa sig till Sveriges bästa utvecklingsmiljö för unga spelare funkade bra och hade viss trovärdighet så länge en tränare som Sjögren stannade, men nu går det rejält i otakt.

    Vad effekten blir på laget är svårt att säga – tändvätska och återtåg eller en ännu djupare svacka?

    Gilla

    1. Rainer Inläggets författare

      Oj, nye tränaren är lagkaptenens sambo? Liknande relationer hittar man ju även i andra toppklubbar i Sverige. Det känns tyvärr inte riktigt professionellt, men EFD vill ju använda Svenska Spels 145 miljoner till damfotbollen bl a för att utveckla klubbarnas organisation.

      Gilla

      1. The Observer

        Japp, så är det. Jensen har A-licens från UEFA och, vilket lär behövas, en masterutbildning i kommunikation (allt enligt en presentation från IFK Norrköping där han tränat U17). ”…andra toppklubbar i Sverige” var en snygg omskrivning 😀

        Kul att EFD lyckas med något mer än att babbla. TV-avtalen ger tydligen inte klubbarna några pengar. Vore intressant att se hur mycket av dessa miljoner från Svenska spel som landar på klubbarnas bord. Eller kommer EFD att behålla det mesta för att göra olika ”projekt” och motivera sin egen existens? Märkligt att denna ”fackförening” för Damallsvenskans och Elitettans klubbar fortfarande har (?) deras förtroende.

        Gilla

  3. Anders

    Jag är väldigt överraskad. Och samtidigt inte. Hela damfotbollssverige höjde nog på ögonbrynen när han fick jobbet – på vilka grunder, var väl den allmäna frågan. Att han skulle försvinna i förtid var knappast oväntat, men att det gick så här snabbt är synnerligen anmärkingsvärt. There’s something rotten in the state of 013.

    Gilla

  4. Karin

    Inte ett dugg förvånad. Har gett ett tveksamt intryck från början. Svarat arrogant och oprecist på frågor om spelsystem och spelfilosofi. Skyllt på spelarnas ålder. Levererat corporate bs-floskler på Twitter som ingen kan ta seriöst.

    Gilla

    1. Rainer Inläggets författare

      Känns att Marcus Walfridson ser sig främst som fotbollsfilosof än tränare. Med det sagt undrar jag verkligen vem som rekryterade honom till jobbet. Andra meriter fanns ju inte. Steffi Jones hade fina meriter som representant för damfotbollen och hon var en back i världsklass. Som tränare hade hon inte heller meriter.
      EFD säger att några av de 145 miljoner SEK som Svenska Spel sponsrar damfotbollen med ska gå till klubbarnas organisation. Jag har redan en fortbildningsidé: ”Hur man rekryterar ledare som passar till verksamheten.”

      Gilla

    2. axel

      Kanske är det så att LFC inte precis det topplaget han förväntat sig komma. Ta t ex myten om LFC som ett bra platform för unga spelare; vart beffinner sig Tulki, varför kollapsade Angedahl i sista matchen. Jo, den förstnämnda håller på att ta det lugn efter obegrippligt tränande, den andra belastades med allt för stor press en så ung spelare kunde inte klara av. Varför svensk fotbollsmedia håller tyst om det?
      Att Walfridson är arrogant eller ej spelar väl ingen roll i sammanhanget. Pia Sundhage är ju mästare på den punkten dock ingen vågade ifrågasätta hennes paternalistiska relation till alla, inte minst media

      Gilla

      1. Rainer Inläggets författare

        Pia Sundhage fick nog väldig mycket kritik från bloggosfären. Inte direkt från SVT och mainstreammedia dock.

        Gilla

  5. Pingback: Eskilstuna United sparkar Jonas Björkgren | Hattrick

Kommentarer är stängda.