Efter Algarve, Cypern och SBC

16691782687_b226d2099e_k

Claudia Netos Portugal slutade på en fantastisk 3:e plats i Algarve

Finalen i Algarve Cup regnade bort. Så tråkigt för lagen, publiken där nere och oss här hemma och i Holland som ville se våra lag mötas. Men helt korrekt beslut. Planen hade redan använts till matchen om femte pris och Kanada och Japan. Regnet bara fortsatte och då blir fotboll lotteri och skaderisken ökar. Alla har ett tajt schema att följa. På söndag är det matcher i svenska cupen för många spelare, tyska Bundesliga och engelska FA WSL spelar först en vecka senare igen.

Turneringens skräll är Portugal. Värdlandet blev trea och kammade hem det bästa resultatet i turneringens 25-åriga historia. Efter 0:0 mot Australien i gruppspelsmatchen trodde jag inte att de skulle spela ytterligare en match mot världens fjärde bästa lag utan att förlora. Men – de vann istället med 2:1. Och de gjorde det utan landets i särklass bästa spelare Claudia Neto som av okänt anledning satt på bänken i 90 minuter. En spelare som jag redan la märke till under EURO 2017 i Nederländena assisterade till Vanessa Malhos 2:1 – Diana Silva. 22-åringen som till vardags spelar för Sporting Lissabon är en snabb och tekniskt väldig skicklig ytter som jag hoppas får chansen i en bättre liga så småningom. Portugal verkar vara på gång efter ett helt ok EM där man vann mot Skottland och ledde mot Englands B-lag och var nära att kryssa mot dem och ännu mer efter vinster över Kina, Norge och Australien.

Jag återkommer i ett annat inlägg med en summering av den svenska insatsen och hur jag ser den närmaste framtiden för Sv eriges landslag.

Norge var ännu en gång en besvikelse. Martin Sjögren verkar inte har kommit mycket långt under ett år. Ett desaströst EM med tre förluster på lika många matcher uppföljdes ett halvår senare med ett väldigt mediokert Algarve, visserligen en träningsturnering. 0:2 mot ett Portugal på väg upp visade också ett Norge på väg ner. Portugal hade fler chanser för att kunna vinna matchen ännu högre.

Även Japan får inte till det. Man har spelat fantastiskt bra i ungdomsmästerskap, vunnit exempel brons i U20-VM i Papua Nya Guinea 2016 efter 1:0 över USA och silver i U17-VM i Jordanien samma år efter förlust på straffar mot Nordkorea, men man har ännu inte fyllt på A-landslaget med dessa spelare och det är ju förståeligt. Japan har tagit en time-out från topplagen i världen och satsar förstås allting på OS 2020 hemma i Tokyo.

Spanien vann i fjol i Algarve och i år var de inte med och bestämde sig istället för att spela turneringen på Cypern. Och vann även den. Det blev 2:0 över Italien (delad #17 i världen) i går i Larnaca. I gruppspelet har Spanien besegrat Österrike #21, (2:0), kryssat mot Belgien (#22, 0:0) och vunnit över Tjeckien (#34, 2:0). Man avslutar alltså Cyprus Cup utan ett enda baklängesmål.

Medan fem av världens topp tio och tio av världens topp tjugo rankade länder spelade i Algarve, var Spanien (#13 i världen) det näst högst rankade laget på Cypern. Nordkorea som är #11 på världsrankingen avslutade Cyprus Cup på en femte plats efter 2:1 över Schweiz (#17) i placeringsmatchen. Algarve har en klart starkare sammansättning än Cyprus Cup.

Bäst i det avseendet är den i jämförelse pyttelilla turneringen SBC eller She-Believes-Cup. USA vann den i natt efter 1:0 över England. Ett självmål av målvakten Karen Beardsley avgjorde matchen som spelades i Orlando (Florida). Tyskland förlorade för andra gången, nu med 0:3 mot Frankrike och blev sist. Förbundskaptenen Steffi Jones lär åter igen hamna i diskussionerna i Tyskland och det med all rätt. Sedan generalen Silvia Neid slutade har det gått spikrakt neråt för Tyskland. Ett EM där man torskade i kvartsfinalen mot Danmark (1:2) efter att man vunnit turneringen sex gånger i rad mellan 1995 ocxh 2013. Sedan blev det en mycket pinsam 2:3 förlust i VM-kvalet mot Island i Wiesbaden. Efter man hade en målskillnad på 56:3 mot Island efter 14 landskamper, så blev det tre baklängesmål på 45 minuter mot samma motståndare som tidigare behövde totalt 1260 minuter för att göta tre mål mot Tyskland. Just nu känns det som om världstvåan Tyskland inte hittar ett vinnande koncept. Steffi Jones gjorde fem byten från England till Frankrike-matchen. Man hittar ingen stabilitet i defensiven som såg betänkligt ut i går men även redan mot England. Och framåt har man inte längre spelare i världsklass efter Birgit Prinz, Inka Grings och Celia Okoyino da Mbabi.

Det sägs att Tyskland funderar över att dra sig ut ur SBC i USA efter man avslutat det treåriga avtalet. Jag förstår detta mycket väl. SBC spelades i tre amerikanska delstater (Ohio, New York och Florida) och man fick ta flyget orterna emellan. Sen är det långt hemifrån i en tid där spelschemat är tight och klubbarna vill ha utvilade spelare. För fansen som vill se turneringar är en USA-resa mycket dyrare än en resa till Algarve. Vi får se vad som händer i det avseendet under de närmaste veckorna.

Det blir spännande att se hur Tyskland sköter sina kort i U20-VM i Frankrike som lottades för en liten stund sedan. Där ser grupperna ut så här:

Grupp A: Frankrike, Ghana, Nya Zeeland, Nederländerna

Grupp B: Brasilien, Mexiko, Nordkorea, England

Grupp C: USa, Japan, Paraguay, Spanien

Grupp D: Haiti, Kina, Nigeria, Tyskland

 

 

Annonser
Detta inlägg postades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

En tanke på “Efter Algarve, Cypern och SBC

Kommentarer inaktiverade.