Landström ersätter Andersson och Domanski är förvånad

petraPetra Andersson har lämnat återbud till landskampen mot Frankrike i slutet av november. Hon kan inte vara med pga privata skäl och ersätts av Kopparbergs/Göteborg FCs Elin Landström.

Samtidigt vann Sverige matchen som aldrig spelades. UEFA tilldelar Sverige den väntade 3:0 segern över Danmark, tillåter dock fortsatt spel för danskorna. Damfotbollschefen Marika Domanski Lyfors är förvånad: ”Detta är ett högst förvånande beslut,” säger hon på SvFF:s hemsida och antyder att hon hade hoppats på att Danmark får ett väsentligt hårdare straff, till exempel att Danmarks utesluts från VM-kvalet vilket hade gett Sverige nästan en biljett till ytterligare en resa till Frankrike, dock en mycket längre – VM 2019 hade varit säkrat.

Nu blir det inte så och Sverige måste troligtvis spela en retur i Danmark där dock danskorna måste vinna med minst 3:0 för att komma ikapp enligt artikel 13 i tävlingsbestämmelserna. Sverige har alltså den största chansen att spela VM, men tydligen hade man hoppats på att Danmark skulle få lämna gruppen och kvalet.

Jag hade hellre sett att man hade hållit tyst och inte alls kommenterat UEFA:s beslut. Hur som helst har SvFF tid på sig att överklaga beslutet vilket dock vanligtvis har inga större chanser eftersom UEFA brukar bekräfta första instansens beslut.

För det danska laget är beslutet mycket skönt. Man kämpade ju för mer respekt för jobbet precis som det svenska laget gjorde nu när Fotbollsgalan var hotad i veckan.

Samtidigt förstår jag att UEFA:s beslut ät lite komplicerat för jurister eftersom det öppnar upp för andra förbund som inte spelar matcher där skälen är annorlunda och inte så klar som i det här fallet. Bloggaren Johan Rydén hade hellre sett att Danmark straffats hårdare eftersom han befarar att andra lag nu kan börja bojkotta matcher och på så sätt ”vinna” genom att endast förlora 0:3.

Den 19 september vann Belgien med 12:0 över Moldavien. Hade Moldavien helt enkelt struntat i resan till Louvain hade man alltså endast förlorat med 0:3 och ”förhindrat” nio baklängesmål? På samma dag vann England i Mark Sampsons sista match som engelsk förbundskapten med 6:0 över Ryssland. Hade ryskorna vunnit på att gå på restaurang istället för att gå på match?

Jag tror inte att UEFA:s dom kommer att leda till att länder som Albanien (0:5 i Skottland), Moldavien, Färöerna (0:8 mot Tjeckien, 0:8 mot Island, 0:11 mot Tyskland) kommer att sluta spela landskamper och VM-kvalmatcher. Även om Färöerna skulle kunna bojkotta sig till en målskillnad på 0:9 istället för 0:27 ur de tre ovan nämnda matcherna är jag övertygad om att lagkaptenen Rannvá Andreasen och hennes kamrater hellre spelar 90 minuter mot bättre motstånd än att stanna hemma i Torshavn och kolla på Netflix eller HBO.

Och jag tror att det finns skillnader i motiv. Låt oss helt enkelt anta att UEFA har diskuterat fallet utförligt. Precis som man diskuterar varför ett brott begås och vilka omständigheter som ligger bakom. I Danmarks fall tycker jag att anledningen att spelarna inte ställde upp för matchen var väldigt tydliga. Man bojkotta inte eftersom man fruktade att Sverige annars skulle vinna med 11:0 istället för 3:0. Man bojkottade inte för att man försökte visa bristande respekt mot UEFA eller motståndaren. Man bojkottade för att det danska fotbollsförbundet inte var beredd att ge sina spelare ett avtal som är acceptabelt. Danskorna fick till och med stöd av svenska spelare som uttryckte sin förståelse för att man var beredd att avstå från matchen.

Sett mot den bakgrunden finns det skäl att göra en hel rad mildrande omständigheterna gällande, precis som inför en straffrätt när skäl föreligger.

SvFF hade bättre inte kommenterat saken.

 

Detta inlägg publicerades i Allgemein och märktes , , , , den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

4 tankar på “Landström ersätter Andersson och Domanski är förvånad

 1. axel

  Det här typ av beslut skulle vara omöjligt i herrfotboll, också en tecken att framför damfotbollen väntar en lång resa.
  Tycker också att Domansky gjorde rätt genom sin kritik över domen, man måste hålla sig vid vissa principer och mål. Att inte spela då visade Danmark knappast något respekt mot sin motståndare.
  Vad hade då man för egen agenda är mindre viktigt, tycker jag

  Gilla

  1. Rainer Inläggets författare

   Det finns ju vänskapliga relationer mellan ländernas spelare. Jag skulle inte kommentera om jag hade en officiell roll. Det låter ju alltid som om man inte bryr sig det minsta om spelarna och ser framför allt sin egen fördel. Klart är det omöjligt i herrfotbollen eftersom killarna tjänar en ordentlig slant och får mer än 280 kronor om dagen.

   Gilla

   1. axel

    Inget fel i solidaritet i kampen för bättre vilkor mellan svenska och danska spelare, fast här handlar det inte om just detta
    DBU eller danska fotbollsförbundet kan inte bestämma ersättningsnivåer för de svenska spelarna, eller i den delen Svfff behöver inte följa varken dansk eller någon annans beslut
    Detta är intern dansk fråga.
    Här visst glömmer man det sportsliga som säger att på en officiell ordnad tävling då har man för plikt att medverka.
    Därför gjorde Domansky helt rätt, just som en del av den officiella fotboll Sverige som måste försvara regelverket och inte minst det sportsliga delen som uteblev då..

    Gilla

 2. Pingback: Lite funderingar kring den danska domen | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer är stängda.