De nominerade till Fotbollsgalan 2017 är – kommenterad version

34505456130_91fe4b6843_k

Mia Persson är nominerad till MVP (Damallsvenskans mes värdefulla spelare)

Dagen efter mina nomineringar till Fotbollsgalan kom juryns. Juryn har i år en lite annan sammansättning. Pia Sundhage och Lilie Persson byttes ut och Peter Gerhardsson och Magnus Wikman kom in. Eftersom även Anneli Andersén och Calle Barrling är med ligger tonvikten fortfarande på SvFF och därmed också landslagen.

De andra medlemmarna är: Victoria Sandell, Johanna Frisk, Malin Swedberg och Frida Östberg. 

Nu finns alltså inte längre journalister med i juryn utan endast SvFF:s ledningsteam och fd spelare, numera experter samt Victoria som är anställd hos EFD. Tråkigt att varken Marcus Bühlund som kommenterar mycket damfotboll på damfotboll.tv och många internationella damfotbollsmatcher på Eurosport eller bloggarkollegan Johan Rydén är med.

Här kommer juryns nomineringar med mina kommentarer:

Årets målvakt: Hilda Carlén, Gudbjörg Gunnarsdottir, Hedvig Lindahl. 

Inga kommentarer eftersom jag hade precis samma spelare.

Årets back: Faith Ikidi, Jessica Samuelsson, Linda Sembrant. 

Jag hade Mia Carlsson istället för Linda Sembrant eftersom Mia har spelat en mycket stabil säsong i Kristianstad som lett henne till landslaget där hon gjorde två helt godkända matcher från start mot Kroatien och Ungern. Sembrant är även hon mycket stabil i landslaget, i Montpellier har jag sett inte mycket av henne.

Årets mittfältare: Kosovare Asllani, Claudia Neto, Sanne Troelsgaard

Troelsgaard var riktigt bra i Rosengård, men ännu bättre i det danska landslaget. Asllani tog jag inte med eftersom hon spelade endast åtta matcher i Damallsvenskan fram till nomineringstillfället. Neto spelade 15 matcher och är och förhoppningsvis förblir Linköpings motor, spindeln i nätet. Nu kom ju nyheter i veckan att hennes säsong är över pga knäskadan och jag hoppas att hon skriver nyttt kontrakt med de blivande svenska mästarna.

Mitt val på mittfältet var förutom Neto Kvarnsvedens Julia Roddar som liksom Mia Carlsson genom en säsong med väldig hög lägstanivå har spelat upp sig till landslaget efter flera år som hon hade försvunnit från radarn. Förutom Roddar hade jag även norska Kristine Minde på min lista, en spelare som ofta underskattas av ”experter”, men som har en ytterst viktig roll i klubben. Inte minst under de senaste veckorna har Minde gjort en hel del viktiga mål, det mest spektakulära kanske mot Kristianstad nyligen efter en löpning på drygt 60 meter. Men med juryns sammansättning tenderar man att föredra svenska spelare.

Årets anfallare: Stina Blackstenius, Tabitha Chawinga, Lieke Martens. 

Helt oförstående är jag inför detta. Som sagt tenderar juryn till att nominera svenska spelare. Jag förstår att man inte kan förbise Tabitha som bara öser in mål, men Martens är nominerad i fel kategori. I Malmö har hon varit yttermittfältare och inte forward. Martens spelade elva matcher som mittfältare innan hon drog till EM och blev världsstjärna för att sedan fortsätta till FC Barcelona. Tyvärr har juryn låst sig fullständigt här. Om de nu inte ger Martens utmärkelsen Årets forward kommer de att se väldigt fåniga ut eftersom Martens blev både Europas och Världens bästa spelare på sistone. Därmed stänger man ut Chawinga som är i särklass säsongens bästa forward. Mycket dåligt jobb här, tycker jag.

Istället för Martens hade jag nominerat Linda Sällström eftersom ”the flying Finn” spelar sitt livs bästa säsong och är tvåa i skytteligan med en stabil och jämn målproduktion under hela säsongen. Lägg till för både Chawinga och Sällström att de inte spelar för toppklubbar vilket gör deras prestationer ännu mer värdefullt.

Istället för Blackstenius tycker jag att Marija Banusic bör belönas för hennes bästa säsong hittills. I Banusic har vi en unik talang, en av väldigt få svenska anfallare som är ingen djupledslöpare utan snarare en teknisk spelare som är hur bra som helst på frisparkar. Precis som Carlsson och Roddar ser jag här en lovande utveckling. Stina var en av väldigt få som levererade normalform under EM, men utmärkte sig inte speciellt mycket utöver detta.

Årets mest värdefulla spelare: Filippa Angeldahl, Tabitha Chawinga, Mia Persson

Några undrar varför Chawinga är med här trots att Kvarnsveden kanske åker ur. Jo, därför att utan Chawinga hade Kvarnsveden troligtvis haft ett stort problem att göra mål vilket hade lett till betydligt färre poäng. Att de överhuvudtaget har en chans att hänga kvar får de nog ärligt talat tacka Tabitha för.

Angeldahls nominering överraskar lite, men visst har hon spelat en mycket stabil säsong i Hammarby. Ändå tycker jag att just Hammarby inte var beroende av en enda spelare utan att det i just detta fall är laget som skulle kunna nomineras till den mest värdefulla spelaren. Angeldahl var riktigt bra, men det var också Catherine Dahlström, Alexandra Lindberg, Sejde Abrahamsson, Anna Oscarsson, Madeleine Tegström mm. Men Filippa noteras för sex assist på den tveksamma assistligan (tveksamt, eftersom många asists inte räknas in här…) och toppar statistiken tillsammans med Lova Lundin (Kvarnsveden) och Ali Riley (Rosengård).

Mia Persson är förstås mycket viktig för LB07, hon är lagkaptén och motor i ett lag som spelade en mycket bättre säsong än de flesta förväntade sig. Jag hade Sällström på min lista eftersom hon har bidragit mycket till många poäng för sitt Vittsjö och eftersom det skulle se beckmörkt ut i Vittsjö utan hennes mål i år. Claudia Neto var min tredje kandidat eftersom Linköping spelar först riktigt riktigt bra när portugisiskan är frisk och gör show på mittfältet.

Årets genombrott: Filippa Angeldahl, Tove Almqvist, Loretta Kulashi

Jag tycker att det är för tidigt att snacka genombrott i Kulashis fall efter ett par bra matcher i Damallsvenskan. Jag vidhåller att Ebba Wieder gjorde en fantastisk säsong i en klubb som satsade mest på äldre rutinerade spelare lyckades hon att slå sig in i startelvan där hon figurerade som ordinarie bredvid storheter som Anja Mittag, Caroline Seger, Anita Asante och Ella Masar. 

Angeldahl istället för min kandidat Julia Zigiotti Olme är ok, jag bestämde mig själv faktiskt mellan dessa två och föll för Zigiottis avgörande mål mot Rosengård (1:0) och Eskilstuna (1:0). Jag såg denna kategori dock inte endast i gult och blått och tycker att Maja Kildemoes (fyllde 21 i år) gjorde en suverän första säsong i Damallsvenskan, spelat i startelvan samt spelat en riktigt bra EM-turnering också. Almqvists genombrott kom redan i fjol.

5 thoughts on “De nominerade till Fotbollsgalan 2017 är – kommenterad version

 1. Matte

  Håller med dig om Kulashi, hon spelade ”flickigt” i Aik och i EU har hon väl inte varit så outstanding att hon gjort nåt genombrott? Möjligen blivit tvungen till att försöka spela lite mer fotboll, inte dribbla då mycket. Hon kan nog bli bra med tiden men genombrott – nej.

  Gilla

 2. The Guardian

  Håller med dig om mycket. Speciellt Kildemoes – har varit fantastisk sin första säsong. Och det här med Martens? Nej, jag tycker det verkar som om kriterierna verkar lite luddiga. Så jag tror att man måste ta det här med galan och priserna med en nypa salt. Inget att hänga upp sig på. Tycker din och andras texter om spelarna är mer intressanta än det faktiska utfallet. Jag nämner här några namn i det blivande mästarlaget som jag tycker spelat superbra: först och främst Minde (tuffast, snabbast och mest hängiven), sedan också Neto (bäst och nyttigast för spelet) och som nämnt Kildemoes (5+2, genombrott/landslag). Tre mycket bra spelare i respektive lagdel. Vidare har Hurtig varit oerhört ”nyttig” och skapat farligheter mest hela tiden. Även i landslaget och i UWCL under hösten. Banusic har både gjort mål och ett drömmål på frispark (måste bli årets mål). Utan dessa insatser inget guld. Och alla de andra också. Sedan tycker jag givetvis Blackstenius och Samuelsson ska nämnas som svenska och internationella storspelare – de enda som varit bra i landslaget (Blackstenius är förmodligen landets bästa spelare under 2016/17, om vi ska se nyktert på det hela). Och världens bästa spelare intervjuade du på Linköping Arena för något år sedan… hon får säkert priser i Köpenhamn i år.

  Så juryn och nomineringsjuryn kan göra lite som de vill… kan inte säga att jag tar det alltför allvarligt. Nästen mer intressant att se vem som får Linköpings interna pris som mvp/bästa spelare. Förra året blev det Neto.

  Gilla

 3. The Guardian

  Glömde att nämna att Chawinga och Neto förmodligen är Damallsvenskans bästa spelare (precis som Balckstenius är bästa svenska).

  Gilla

 4. Lasse W

  Förutom då att priset för årets genombrott endast gäller SVENSKA unga spelare som slagit igenom i allsvenskan och/eller landslaget så hade ju Maja Kildemoes redan gjort ett tiotal A-landskamper för Danmark innan hon kom till LFC.Så frågan är ju hur stort ”genombrott” hon gjort i år? Lite roligt också att du har invändningar mot Martens som forward när du samtidigt vill nominera Minde som mittfältare.Har hon väl knappt spelat alls i år ,varken i LFC eller Norges landslag?Hade gärna sett Minde nominerad som bästa forward.Bästa allroundspelare är hon ju alla år!
  Tycker ändå att årets nomineringar känns helt okey.
  Målvakt vinner Lindahl – mitt val:Gunnarsdottir
  Back vinner Samuelsson – Helt rätt
  Mittfältare vinner Kosse – mitt val: Neto
  Forward vinner Martens – mitt val:Chawinga
  Genombrott vinner Angeldahl – Helt rätt (av de nominerade.Mitt val annars Anna Oscarsson)
  MVP vinner Chawinga – Helt rätt
  Diamantbollen vinner Kosse – Mitt val:Jessica Samuelsson

  Gilla

 5. Rainer Inläggets författare

  Under de 12 säsongerna som jag följt Damallsvenskan på nära håll har det endast förekommit två gånger att en spelare har gjort fler än 24 mål under en säsong. Lotta Schelin träffade 26 gånger år 2007 och Manon Melis 25 ggr år 2010. Så visst tycker jag att Tabitha Chawinga är årets forward eftersom en forward ska först och främst göra mål.
  Tråkigt att SvFF har strukit Martens ut ur Skytteligan, men det är troligtvis ett systemfel. Eftersom man tog bort henne som spelare från FC Rosengård ”försvann” även hennes mål. Men Lieke gjorde alltså sju mål på elva matcher. Årets forward?
  Med Minde måste jag ge mig ang argumentet kring Martens. Om mittfältaren Martens får vara årets anfallare, får forwarden Minde vara årets mittfältare? Men precis som du skriver så är Minde en spelare som kan spela i alla tre lagdelar och hon har gjort det. ”Problemet” visar ju åter igen att alla dessa galor är inte mycket mer än marknadsföring för idrotten och evenemang som levererar mycket att diskutera om.

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.