
Mittbacken Carina Wenninger (Bayern München) efter Österrikes seger över Spanien
Österrike är för många den stora överraskningen i EURO 2017. Laget har vunnit grupp C före Frankrike och slog ut Spanien efter straffar och spelar i morgon, torsdag, mot Danmark om en plats i finalen.
Men Österrike har som få andra länder satsat medvetet på damfotboll och nu börjar man skörda. 2011 grundades Nationales Zentrum für Frauenfußball (Nationellt centrum för damfotboll) i St. Pölten, en halv timmes tågresa från huvudstaden Wien.
Nationellt centrum tar emot 50 tjejer per säsong (nästa säsong blir det tjejer födda 1998-2003) som får en fotbollsutbildning som anpassas till varje individ. Tjejerna tränar dagligen på för- och eftermiddagarna. De går till en skola ansluten till centrumet och de förblir spelare i sina klubbar. Utbildningen på centrum sträcker sig över fem år tills tjejerna fyller 19 och får gymnasieexamen.
Utbildningen är gratis för tjejerna och bekostas av Österrikes fotbollsförbund. Föräldrarna resp vårdnadshavare måste dock stå för hälften av kostnaderna på internatet där tjejerna bor, motsvarande 3000 kronor i månaden.
Den grundläggande idén kommer från Österrikes skolor för alpin skidåkning ”Skigymnasium” som man nu har klonat till damfotbollen.
Målsättningen är att ge de bästa österrikiska tjejerna en internationell fotbollsutbildning i första klass.
Naturligtvis besöks centrumet regelbundet av aktuella landslagsspelare som Laura Feiersinger, Viktoria Schnaderbeck, Nina Burger och Sarah Zadrazil som pratar med de unga tjejerna och berättar om vad som krävs för att spela i landslaget.
Den första spelaren som lyckades ta steget från Nationales Zentrum till A-landslaget är mittfältaren Nicole Billa, 21 år gammal och spelandes för TSG Hoffenheim i den tyska Bundesligan. Och det är typiskt att österrikiska fotbollsspelare söker sig utomlands när de har nått en viss nivå. Den inhemska ligan har inte tagit samma utveckling som landslaget.
Det var också någonting som jag pratade om med fd nederländska landslagsspelare. Trots den fina utvecklingen som deras landslag har tagit, så tror inte heller de att serien i Nederländerna kommer att ta stora kliv och börjar konkurrera med Tyskland, England, Frankrike eller Sverige.
Österrikes tränare Dominik Thalhammer var den första chefen för centrumet i St. Pölten och tog över landslaget 2013. Redan då var målsättningen att kvalificera sig för första gången till en EM-turnering, den i Nederländerna 2017.
”Vi har satt upp väldigt tydliga mål i alla delar av verksamheten”, sade Thalhammer i en äldre intervju med fotbollsmagasinet ballesterer.
”När det gäller taktik så har vi lärt ut att markera ytor och undvika vertikala passningar. Vi har börjat att spela pressing och höjt intensiteten – att inte springa med 70% till motståndaren utan att springa med 100%. I spelet mot bollen tillhör vi nu till de bästa, tycker jag. Då handlar det inte så mycket om den individuella kvalitén utan om det kollektiva jobbet som lag.”
Thalhammer tycker att det är en större sensation att Österrike nådde semifinalen än att Danmark slog ut Tyskland. ”Danmark tillhör ju toppen i Europa och är jämnt med i dessa turneringar,” säger han.
Det defensiva spelet är nyckeln för Österrikes framgång. Endast Frankrikes Amandine Henry gjorde mål mot Österrike som spelar med en fyrbackslinje som snabbt kan bli en fembackslinje. Något som mittfältaren Sarah Puntigam bestämmer. ”Det är nog mer eller mindre jag som bestämmer detta,” säger 24-åringen till tidningen Der Standard.
”Det är förutbestämt och alla vet om det, men när jag drar mig tillbaka är detta ett tecken för alla andra.”
”Man måste vara aktiv men inte för aggressiv,” säger tränaren Thalhammer. ”I vårt spel är mycket mer, vi bygger upp täckningsskuggor och tillåter inget spel mellan linjerna. Det är mer än att bara parkera bussen. Och det är därför så många motståndare har så stora problem med oss. Vi gillar det.”
Thalhammer berättar också att andra landslag försöker hitta lösningar att komma igenom det österrikiska försvaret. ”Varje gång när vi upptäcker att någon har hittat ett sätt att spela emot vårt spel börjar vi omedelbart med att täppa luckan. Vi växer mer och mer och det ger oss styrka,” säger Thalhammer till Der Standard.
Österrike har det yngsta laget i EURO 2017 med en genomsnittsålder på 23,2 år, helt omöjligt skulle detta ha varit i Sverige där rutin och ålder vägde tyngst, åtminstone fram till efter den här turneringen. Men Österrikes landslag är bara i början av en utveckling. EM i Nederländerna är inte slutpunkten. Den är ett steg där det finns utrymme för mer.
”Det är den 31 juli 2017,” sa Dominik Thalhammer i förrgår till den samlade pressen. ”Tyskland, Sverige, Frankrike och Spanien packar resväskorna. Inte vi.”
Mycket intressant att höra vilken väg Österrike tagit och även att höra Thalhammer beskriva hur de spelar i defensiven. Stort tack. Märkligt nog är det sällan man ser så specifik taktik i fotbollsartiklar.
GillaGilla
Pingback: Den stora analysen av EM 2017 | En blogg om internationell damfotboll
Pingback: Lång analys av ett svenskt EM-misslyckande | En blogg om internationell damfotboll