Äldst: Rosengård. Yngst: Göteborg

33707976343_5d50745cbc_k

Yngst i Piteås startelva mot Vittsjö idag: Ronja Aronsson, 19 år

Jag tittade på alla helgens startelvor i Damallsvenskan utan att ta hänsyn till skador, avstängningar mm och räknade ut spelarnas genomsnittsålder när de senaste sex matcherna sparkades igång. Vem har yngsta, vem har äldsta startelvan? Jag tog den faktiska åldern på matchdagen och tog alltså inte hänsyn till om en spelare fyller år i morgon eller nästa vecka eller månad.

Resultatet säger inte att yngst är bäst eller äldst är sämst, den ger bara en liten fingervisning hur man funderar i olika klubbar eller om man har råd att ha lite äldre, mer meriterade spelare som troligtvis har en högre prislapp än  väldigt unga, mer orutinerade.

FC Rosengård är det i särklass äldsta laget. När Caroline Seger kommer på sommaren höjs genomsnittsåldern ännu mer och närmar sig 30-sträcket. Om Anja Mittag återerövrar en plats i startelvab på Sanne Troelsgaards bekostnad är vi näöstan där. I snitt alltså. Amanda Ilestedt var klart yngst i gårdagens startelva. Resultatet ger dock Malmölaget rätt. Borde fler lag satsa på att höja åldern i laget? Knappast.

Hur ser FC Rosengårds startelva ut om tre år? Jag vågar påstå att inte många som vi såg i går finns kvar då. Hur kommer Eskilstunas och Linköpings lag se ut? Huvudkonkurrenterna om SM-.guldet snittar på 24,36 respektive 24,27 år, drygt fem år yngre än tungviktarna från Skåne.

Jag undrar om Rosengård och Göteborg (som har klart yngsta startelva) medvetet planerar. Om de överhuvudtaget försöker göra en personalplanering på låt oss säga 4-5 år. Eller om de tar dagen som den kommer. I Göteborg hette det att man hade bestämt sig att satsa långsiktigt och på unga spelare som ska utvecklas i Göteborg med målet att vinna UWCL 2021.

Hela den här lilla undersökningen är kanske helt meningslöst och inte relevant för framgång och framtid. Men intressant är siffrorna hur som helst.

FC Rosengård 29,09 (Äldst: Erin McLeod 34, yngst: Amanda Ilestedt 24)
Vittsjö GIK: 26,63 (Äldst: 
Ifeoma Dieke 36, yngst Amanda Persson 18)
Kristianstads DFF 25,72 (Äldst: 
Brett Maron 30, yngst: Kajsa Törnkvist 16)
KIF Örebro: 25,36 (Äldst: 
Carola Söberg 34, yngst Freja Olofsson 18)
Djurgården IF 25,18 (Äldst: 
Hallbera Gisladottir 31, yngst: Filippa Pettersson 17)
Piteå IF: 25,00 (Äldst: June Pedersen 32, yngst: Ronja Aronsson 19)
Eskilstuna United: 24,36 (
ÄldstVaila Barsley 29, yngstNathalie Björn 20)
Linköpings FC 24,27 (
ÄldstJanni Arnth 30, yngstMaja Kildemoes 20).
Kvarnsvedens IK 23,45 (
ÄldstMarie Salander 31, yngstLova Lundin 18)
IF Limhamn Bunkeflo
23,45 (Äldst: Anna Björk Kristjansdottir 27, yngst Sofia Wännerdahl 21
Hammarby IF FF 23,18 (Äldst: Madeleine Tegström 34, yngst: Sejde Abrahamsson 18)
Kopparbergs/Göteborg FC:  22,27 (Äldst: Catrine Johansson 25, yngst: Annahita Zamanian 18)

 

 

 

Annonser

11 thoughts on “Äldst: Rosengård. Yngst: Göteborg

 1. Erling nilsson

  FC Rosengård har de senaste åren visat att vi verkligen har en ide om hur vi värvar spelare …hur det ser ut om 4-5 år är omöjligt att sia om, eftersom så många storklubbar i Europa inser att det är billigt att värva svenska spelare. Detta eftersom lönerna i Damallsvenskan ligger långt under vad de 7-10 största klubbarna i Europa betalar … Tror att detta kan bli tydligt redan efter EM i sommar.

  Gilla

  Svara
 2. Rainer Inläggets författare

  Jag håller med om att det troligtvis är omöjligt att planera 3-5 år framåt. Så fort en Blackstenius eller Sara Björk Gunnarsdottir visar sin klass finns det arbetsgivare ute io Europa eller utanför som är beredda att tredubbla lönen. ‘Läste just i dag på en nigeriansk webbsida att stortalangen Asisat Oshoala lockades bort från Arsenal Ladies till Kina med en lön på ca. 192 000 kr i månaden, 7 ggr den månadslön Oshoala hade i London. Samma klubb rekryterade FCR:s Gaelle Engamanouit. Vem vet vart Tabitha Chawinga tar vägen efter den här säsongen? Och visst, EURO 2017 blir en uppvisningsturnering och några spelare till kommer att försvinna ur Damallsvenskan. Speciellt de yngre där man ser en utveckling skönja de kommande åren. Spelar Lieke Martens ett bra EM, vilket vi hoppas hon får göra för hennes skull, öppnas ännu mer agenters ögon för henne. Gör Fiona Brown succé i Skottlands första finalturnering ringer telefonerna i Eskilstuna. Spelar Maja Kildemoes lika bra som i serien för sitt Danmark blir det kanske en kort sejour i Linköping för henne. Tyvärr blir Damallsvenskan en station på vägen för många, men det är bara att gilla läget och leva i nuet och njuta att se lirarna varje helg.

  Gilla

  Svara
 3. Uffe

  Vet inte vilka dina kriterier för spelarutvalet varit, Rainer, men tittar vi på Linköpings trupp så finns här tre 17-åringar: Sara Olai, Emmaliina Tulkki och Alva Selerud, den sistnämnda visserligen s.k. lärling i laget, men spelar matcher ”på allvar”, nu senast en halvlek mot Rosengård. Dessutom finns här 16-åriga Wilma Thörnkvist. Dessa tonåringar bör sänka medelåldern inom LFC ett snäpp eller mer!

  Gilla

  Svara
   1. Uffe

    Aha – LÖRDAGENS startelva för Linköping! Ja, där blev ju Selerud ”bara” inbytt. Läste slarvigt, ursäkta, bäste bloggare! Skulle förstås också vara intressant att se alla damallsvenska lag synade åldersmässigt över hela säsongen. K/Göteborg FC brukar gärna framhålla att man har den yngsta och mest utvecklingsbara truppen i DA.

    Gilla

   2. Rainer Inläggets författare

    Ingen fara. Jo, Göteborg är yngst. Om man skulle titta på hela truppen blir ju även Rosengårds trupp lite yngre, men de riktigt unga kommer nog inte att spela de viktiga matcherna. Nu är även Ebba Wieder försatt till bänken.

    Gilla

 4. Ping: Damallsvenskan i jämförelse med fyra andra serier | Hattrick

 5. Ping: Inför Damallsvenskan: FC Rosengård | Hattrick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s