Hon ville spela fotboll i Europa

644

Fatim Jawara från Gambia drunknade i Medelhavet i veckan

Bland alla nyheter från (dam)fotbollens värld den här veckan har ingen berört mig så mycket som den. 239 människor dog förra veckan i två båtolyckor på väg mellan Libyen och Italien. Ombord på helt odugliga gummibåtar gav sig ¨åter igen flera hundra människor på väg till en bättre framtid eller rentav – en framtid.

Mestadels förblir dessa människor som dör på Medelhavet ganska anonyma för oss. Vi kände inte dem, vi är chockade, men vi har vant oss. Sedan Tyskland förhandlade fram ett avtal med Turkiet och sedan även Sverige kan inte längre nås med tåg från Danmark utan id-bevis har flyktingarna återvänt till vägen mellan Libyen och Italien. Vi i Europa tillåter och tolererar att våra regeringar ser åt ett annat håll när hundra och tusentals människor dör en fruktansvärt död på Medelhavet.

Nu har den pågående katastrofen söderut åter igen fått ett ansikte. Fatim Jawara var 19 år gammal och hon drömde om att komma till oss, till Europa och spela som målvakt i en europeisk serie. Fatim var Gambias landslagsmålvakt, ett land som inte finns på dagens världsrankinglista. Fotboll för tjejer och kvinnor i Afrika möter fortfarande många hinder. Utbredd fattigdom och dåliga möjligheter till utbildning drabbar framför allt den kvinnliga befolkningen.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian har Fatims familj in i det sista försökt få henne att återvända hem, men hon sa att hon måste helt enkelt göra detta. För att komma till Libyen hade Fatim som så många andra redan rest drygt 5.000 km, genom Mali och Algeriet och sedan Libyen.

Fatim hade lämnat sitt hem i Serrekunda i September för att göra den långa vägen genom Saharaöknen. I Libyen har hon bott drygt tre veckor i ett läger som styrs av människosmugglare innan hon fick plats på den båt som aldrig kom fram till Italien. Tusentals gambier ger sig av varje år för att söka lyckan i den rika världen i norr. Fatim var på väg med en lagkamrat som även hon dog i olyckan.

Hon spelade för laget Red Scorpions rapporterar the Guardian och vice ordföranden för Gambias fotbollsförbund, Ebou Faye, säger så här: ”Fatim var som så många andra fotbollsspelare här. Hon kom från en fattig familj som nästan alla i Gambia. Alla vet om stjärnorna som tjänar miljoner i de europeiska ligorna. Dessa unga människor vill framför allt försörja sina familjer och så ville hon. Så tar dem den farliga vägen, några klarar sig. Hon gjorde inte det och det är en tragedi och en stor förlust för Gambias fotboll.”

Fatims vän Sissoko säger att det var inte pengarna Fatim var ute efter: ”Hon älskade fotbollen så mycket.”

Gambia har endast 2 miljoner invånare. Arbetslösheten bland unga ligger över 40% och BNP:n per capita ligger på 1636 PPP-dollar. 35% av befolkningen lever i städernas slumområden. Sedan den 18 oktober 1996 styrs Gambia efter en militärkupp av Yahya Jammeh. Jammehs regering tillåter ingen opposition, presidenten har sagt att han buger endast framför Allah och sin mor. Han har liknat homosexuella med myggor som orsakar malaria och sagt att dessa är skadedjur som han vill bekämpa. LGBT står enligt honom för lepra, gonorrhoe, bakterier och tuberkolos. Sedan 2014 har tre homosexuella män dömts till livstids fängelse – bara för sin sexuell läggning.

Inget att undra över tyvärr att människor vill ge sig av.

 

 

 

Annonser
Detta inlägg postades i Allgemein och taggad , , den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s