Sverige nätade i parti och minut – Iran skrev historia i Göteborg

Det blev match till slut, en historisk första landskamp utanför Asien för Irans del. 17 spelare och tre ledare gjorde resan till Göteborg och skickade alldeles säkert ett budskap med nyhetsvärde och genomslagskraft tillbaka till hemlandet.

En regntung höstkväll på Gamla Ullevi, där bara ena huvudläktaren var öppen. Smått ödsligt men också en tätare stämning bredvid planen med publiken klart i ryggen på gästerna.

Stöttande, skanderande och grön-vitt-rött flaggviftande från iranier i förskingringen hördes och syntes mycket mer än fåtaliga blågula tygstycken på läktaren.

De 1 736 som såg på fick sig annat än 7-0 och de sportsliga värdena till livs.

Visumkrångel och byråkratiska frågetecken kantade förberedelserna, när klockan slog 18.45 fanns inga hinder för Irans damlandslag att agera som fotbollsspelare.

Sverige gjorde sin 65:e insats under Pia Sundhage. Förbundskaptenen var för kvällen mindre konservativ i uttagningen, såg bort från en del av försiktighetsprinciperna och satte fyra debutanter i samma startelva.

Eskilstunas Nathalie Björn på högerbacken, klubbkamraten Petra Andersson på det defensiva mittfältet med höstens forward Mimmi Larsson framför sig.

Irma Helin från Piteå kompletterade kvartetten av debutanter som anfallare med lite lägre utgångsposition.

Positionsspelet, nåja, det blev också annorlunda på flera sätt.  Iran hade tio försvarsinriktade spelare som täppte till med sin närvaro vad de kunde – längs marken. Luftrummet fick Sverige ha för sig själv i årsfinalen på hemmaplan.

Mimmi Larsson som fann sig väl tillrätta visade Glasgowtakter, dv.s. gjorde nickmål precis som i CL-matchen. Första målet i blågult efter bara tre minuter på plan kan räcka till rekordrullorna.

– Det har inte hänt så ofta, passningen från Olivia (Schough) sitter på skallen också. Så klart att det hjälper med flera man spelar med mycket men hela laget hjälpte till och jag kände mig välkommen, sade hon om debuten till bloggen.

Djupledslöpare finns i överflöd i landslagskonkurrens, att slipa på kvaliteterna att utmana med kraft i boxen kan bli Larssons väg till mer speltid.

– Det är extremt duktiga spelare, man måste utveckla det man själv är bra på, sade hon.

Det skulle förstås komma mer för svensk del. Magdalena Eriksson mötte en hörna med huvudet och upprepade bedriften ytterligare två gånger före paus.

Dessemellan drog Caroline Seger av många skärande inlägg, Olivia Schough tog för sig lika bra bland tappade markeringar som från hörnflaggan och träffade trippelrätt till 7-0 i paus.

Osannolikt nog präglades uppstarten av andra halvlek av fler byten än mål. Fem direkt, ytterligare tre efter en kvart gjorde det vanskligare att hitta den röda tråden.

Fart längs kanten tog Sverige framåt oftare än kombinationer centralt i banan, men felprocenten ökade markant med byteskarusellen. En femte debutant, Julia Spetsmark sprang offside på en av de bättre chanserna.

Blågult är ytterst sällan inblandade i målfester vilket den något energifattiga avslutningen pekade på , den här gången fanns det andra delar av känslospannet inblandade bakom den faktiska klasskillnaden.

Iran med målvakten Mahdeyeh Molai i spetsen höll nere siffrorna föredömligt, efter 0-0 med ivrigt kämpande sista 45 vann de fler sympatier och var väl värda en ”vulkan” från entusiastiska fans.

– Jättefint att det kommer så mycket publik, och att de kan låta så mycket, log Mimmi Larsson.

Förhoppningsvis ges chansen till fotbollsutbyte i fler länder snart igen. Sverige matchar på måndag i Kristiansand där Norge sätter stämpel på hur långt silvermedaljörerna kommit efter OS.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s