Iran och Norge istället för USA och Frankrike

Jag är inte ensam om önskan att Sverige borde satsa på en publiksuccé på Friends Arena i Solna för att lyfta damfotbollens attraktionskraft ett snäpp och för att fira silvermedaljen i OS med fansen. Bloggarkollegan Johan Rydén skrev om detta strax efter OS och jag håller med.

Nyligen skrev Lisa Edwinsson en artikel i DN där hon intervjuade både Linda Wijkström (EFD:s generalsekreterare och fd sportchef i Djurgården) och ikonen Victoria Sandell Svensson (EFD:s sportchef och fd spelare i Djurgården och landslaget). Edwinsson började sin artikel med att formulera en fråga: ”OS-silvret i Rio de Janeiro skapade fotbollsfeber.Men vilken effekt får framgången för intresset för damallsvenskan?” Sedan fortsatte hon skriva att Linda Wijkström ”pratar hellre om hur många tjejer som spelar fotboll än om publiksiffror.”

Jag tog frågan till Twitter och då svarade Linda att det blev en helt fel vinkling att säga att EFD inte i första hand var intresserad att höja publiksiffror. Jag undrade om man inte skulle kunna försöka att spela en högattraktiv match på Friends och fylla arenan och fick svaret att det inte var EFD:s sak utan landslagsledningen borde svara på detta. Jag mailade till landslagsledningen och undrade vad som skulle hända under årets återstående FIFA-datum i oktober och november, men fick inget svar.

I går blev det dock känt att Sverige spelar två matcher i oktober. Först mot Iran på Gamla Ullevi och sedan borta mot Norge den 24 okrober. Platsen för Norge-matchen har ännu inte bestämts. Norge har dock redan gått ut med att man under FIFA-fönstret den 29 november spelar borta mot Tyskland i Anja Mittags hemstad Chemnitz (fd Karl-Marx-Stadt). Norge möter alltså både OS-silvermedaljörerna och guldmedaljörerna i förberedelse inför EM 2017. Tyskland i sin tur möter Holland i Aalen den 25 oktober.

Sverige spelar Iran och det är å ena sidan en skön match. Iran är 55:a på världsrankinglistan, precis bakom Jordanien och före Israel. Senast det iranska damlandslaget spelade landskamper var i mars 2015 då man först besegrade Laos med 5:1 för att sedan förlora mot Taiwan (som i sportsammanhang får heta Chinese Taipeh) med 0:1. Matcherna spelades i Taiwan och var en del i OS-kvalet.

Vad jag förstått så var matchen mot Iran del av en deal man gjorde med det iranska fotboilsförbundet för att få till en match herrlandslagen emellan. Den matchen spelades på Friends Arena den 31 mars 2015 och Sverige vann med 3:1.  Jag vet inte riktigt vad ska jag tycka om detta. Å ena sidan är det skönt för de iranska tjejerna att få åka till Europa och spela mot ett av världens bästa fotbollslag. Sportsligt är matchen värdelös och allt annat än en tvåsiffrig vinst skulle vara en mindre sensation. Även marknadsföringsmässigt är matchen endast intressant pga att Iran är sportmässigt sett ett ganska isolerad land och matchen får ses som väldigt ovanligt. I Iran får endast kvinnor gå på damlandslagets matcher och självklart måste laget spela i heltäckande klädsel inklusive hijab, det kommer de också att göra i Göteborg. Jag hoppas att många svensk-iranier kommer till Göteborg och stöder de iranska spelarna. För Pia Sundhage skulle det vara möjligt att låta ett helt annat lag få speltid, det är kanske det som är mest intressant.

 

Annonser
Detta inlägg postades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

En tanke på “Iran och Norge istället för USA och Frankrike

  1. Ping: Tre spelare ut – bara en in | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer inaktiverade.