Tyska röster

15664434192_d70a61ab63_k

Tysklands startelva mot Sverige 2014 i Örebro. På fredag saknas definitivt Nadine Angerer, Simone Laudehr, Lira Alushi och Celia Sasic som har slutat eller är skadade resp föräldrarledigt

Johan Rydén har sammanfattat svenska pressreaktioner på damlandslagets intåg till OS-finalen. De kan ni läsa här.

Jag blev inspirerad och letade efter tyska reaktioner på Tysklands historiska bedrift att nå OS-finalen.

I den mycket ansedda tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver Daniel Meuren med rubriken: ”Rückwärts ins Finale” (Bakåt till finalen) att en enda halvgod match mot Kanada i turneringen räckte för att få en finalplats mot Sverige. Det svenska laget har perfektionerat det destruktiva sättet att spela fotboll, skriver Meuren som inte tycker om damfotbollens utveckling i stora turneringar, något som jag tyvärr kan hålla med om.

Meuren skriver: – Men faktiskt fortsatte den sportsliga utvecklingen bakåt, både för den tyska och den globala damfotbollen. Redan VM i Kanada sågs som ett steg tillbaka för damfotbollen på grund av mål- och chansfattiga matcher.

  • Finalen i Rio blir nu det passande slutet opp en sportslig svag och organisatoriskt sett konstig turnering. Arrangemanget förde med sig att semifinalen bestod av två matcher som man hade sett redan ett par dagar innan. Tack vare det undvek det tyska laget de fruktade motståndarna USA, Frankrike och Brasilien.

Daniel Meuren ger turneringen ett lågt betyg spelmässigt och om man ser det någorlunda analytiskt, så måste man instämma. Den stora, moderna fotbollen lyste med sin frånvaro och knappast blir finalen en fyrverkeri. Den kommer att bli mycket spännande trots att Tyskland har sin favoritmotståndare som man har besegrat nio gånger i rad nu sedan 1995 i turneringar där något stod. Men alla serier tar slut någon gång och jag har ju sagt att det är dags på fredag.

Westdeutsche Allgemeine Zeitung betonar bara att det står klart att åtminstone en guldmedalj, kanske fler hamnar i tidningens täckningsområde i den vackra staden Wolfsburg. Nilla Fischer eller Lena Goessling, Alex Popp, Babett Peter, Almuth Schult eller Isabel Kerschowski får en guldmedalj.

Frankfurter Rundschau använder sig av en text som nyhetsbyrån dpa har skrivit och de har lagt märke till att Tyskland vann sin 300:e seger i en damlandskamp i Belo Horizonte. OS-finalen blir Silvia Neids sista match som förbundskapten. dpa skriver vidare att målvakten Almuth Schult gjorde flera viktiga räddningar under den sista halvtimmen när Tyskland ledde med 2:0.

För att hitta fler röster måste man dock titta på damfotbollssidorna www.womensoccer.de och http://www.framba.de.

Womensoccer har fått 19 kommentarer av fans på sin artikel om Kanada-matchen.

Signaturen FFFan skriver: – Vem hade sagt för en vecka sedan att de båda lagen som var gruppspelets besvikelse skulle spela finalen? Det visar bara att turneringen börjar på nytt med kvartsfinalen.

Jochen-or skriver: .- För mig har damfotbollen nått en botten. Vid VM 2015 fanns endast två lag som spelade en någorlunda bra fotboll, USA och Frankrike. Den här gången var inte ens dessa två bra. Nu är det fullt möjligt att det spelmässigt sämsta tyska laget på flera decennier vinner guldet.

Jochen-or håller dock, precis som jag, Sverige som favoriter i finalen och säger att Pia Sundhage har bättre offensiva spelare (om de nu får spela offensivt…).

Andi tycker att de tyska spelarna är inte bekväm med bollen och nämner speciellt Anja Mittag som ett negativt exempel. Han jämför det tyska lagets spel med de tyska herrarnas spel på 1980-talet när man spelade en urtråkig fotboll (”Rumpelfussball”), men nådde ändå flera finaler.

”Rumpelfussball”är svårt att översätta, engelska ”rumble” fungerar bäst. En fotboll utan spelidé som satsar mest på fysik, slump och kraft.

Signaturen Schenschtschina Futbolista skriver: – Ännu en gång den fråga bland alla frågor: Hur kan man med en ändlös kedja av slumpartade speldrag och hektiska aktiviteter nå en olympisk final? Många spelare med en mycket dålig prestation. Det enda som stämde var att man verkligen ville vinna.

Sylvijaaa skriver: – Inget suveränt spel, inga passningar, inga kombinationer. Och hon säger att båda matcher mot Kanada var helt öppna matcher medan man för 3-4 år sen brukade dominera och besegra Kanada utan problem.

På framba.de skriver signaturen altfan: – Damfotbollen måste akta sig. Om spelet även i fortsättningen är så dåligt och tråkigt kommer man att tappa de få åskådare man har.

balea kommer att bojkotta finalen: – Sverige i final med en enda 1-0 seger mot Sydafrika och tyskorna – man vill inte ens beskriva det…

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Tyska röster

  1. Ping: Guide till Sveriges första OS-final | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer inaktiverade.