Tyskland utan Bremer

15664434192_d70a61ab63_k

Det tyska landslagets startelva mot Sverige i Örebro den 29 oktober 2014 (Främre raden fr v t h: Simone Laudehr, Melanie Leupolz, Jennifer Cramer, Lira Alushi, Tabea Kemme; bakre raden fr v t h: Josephine Henning, Celia Sasic; Dzsenifer Marozsan, Nadine Angerer, Annike Krahn, Anja Mittag)

Johan Rydén har i sin blogg presenterat de flesta OS-trupper och analyserat deras styrkor och svagheter. Tyskland finns här, Brasilien hittar ni här, toppfavoriterna USA diskuterades här och i detta inlägg var det Kinas och Nya Zeelands tur.

Jag vill endast titta på Tysklands trupp. Europas bästa lag de senaste decennierna när man tittar på antalet EM-titlar. I VM i fjol hade man tur när man besegrade Frankrike i kvarten och förlorade sedan matchen om tredje priset mot England.

Precis som Johan beskriver det så har Tyskland tappat några viktiga, mycket viktiga profiler. Han nämner Nadine Angerer och Celia Sasic (fd Okoyino da Mbabi). De är oerhöert svårt om inte omöjligt att ersätta, men den spelare som saknas allra mest för att kunna hjälpa Tyskland ta det där sista steget som man kanske skulle behöva för att ta sitt fötsta OS-guld, det är Nadine Kessler. Wolfsburgspelaren som redan saknades i VM och som fick avsluta sin karriär, endast 28 år gammal. Hon som valdes av FIFA till världens bästa fotbollsspelare år 2013. Hon som jag hade kommit överens om med klubben VfL Wolfsburg om att få möta i en liten längre intervjua i mars 2015 när man mötte Rosengård på Malmö IP. Sen kom mailet. Tyvärr måste vi säga att intervjun inte kan bli av, eftersom Nadine är fortfarande skadad.

Angerer, Sasic och Kessler. Jag vill tillägga även Lira Alushi som fortfarande är mammaledig, men som troligtvis kommer tillbaka efter sommaren. Nej, Tyskland tar inte OS-guld. De har ännu inte hittat fullgoda ersättare för trion. Det är general Neids sista turnering som förbundskapten. Sedan tar Steffi Jones över. Det är troligtvis även sista turneringen för mittbacksduon Saskia Bartusiak och Annike Krahn. Förhoppningsvis är det det. Ingen av dem är en modern mittback som bidrar mycket till uppspelet.

15639922916_5379611d3e_k

Det eviga löftet Dzsenifer Marozsan: Blir OS hennes genombrott?

Åter igen kommer att ligga många förväntningar på Dzsenifer Marozsan. Jag har pratat med tränare och fd landslagsspelare tillika landslagschefer som Doris Fitschen. Många svarar på frågan om vem som är bäst i världen: Marozsan. En spelare med stor talang som dock aldrig har visat det till fullo i en turnering än. Ändå var det hon som kickade ut Sverige ur dess hemma-EM. Marozsan ville bort från Frankfurt redan ifjol, men fick inte gå. Nu var kontraktet slut och då kunde ingen hindra henne att gå till Lyon. Vi får se om hon kommer att leda laget som hon borde kunna göra.

Anja Mittag är forwardsstjärnan i laget, i landslaget har hon aldrig varit lika målfarligt som Celia Sasic. Men hon är en världsspelare såklart. Det saknas en annan världsspelare – Pauline Bremer. Fd Potsdamspelaren har numera etablerat sig i Lyon och varit en av dem bästa spelarna i Champions-League-finalen nyligen mot Wolfsburg. Detta duger dock inte för Silvia Neid. Hon strök Bremer ut ur bruttotruppen, hon blev inte ens reservist. De fyra som inte kom med var bra, de var nära, de är framtidens namn, sa Neid, men de andra var bättre under träningarna. Jo, det kan vi inte bedöma, vi var inte med där. Men jag har sett Bremer spela på högsta nivån, när många tittade på henne och hon var asbra. Mycket konstigt att förbundskaptenen väljer att låta en av sina bästa spelare stanna hemma.

Detta diskuteras mycket på fansidor i Tyskland där man tror att Bremer måste vara småskadad. Andra tycker att Neid åter igen missar det och satsar på gamla loyaliteter. Det finns stora förhoppningar på att Steffi Jones kommer att bygga nytt när hon börjar efter OS.

Själv tycker jag att USA är solklar guldfavorit, Frankrike borde komma tvåa i avsaknad av Japan som torskade i kvalet och Tyskland kan vara trea om man lyckas hålla Kanada, Australien och Sverige i styr. Men jag har än så länge inte tittat på schemat. I och med att två av tre grupptreor går vidare till kvartsfinal kan ju mycket hända. För en dryg vecka sedan blev en grupptrea europamästare.