Intervju: Zećira Mušović

selfie_zec

Zecira Musovic efter matchen och intervjun och inför den åtta timmar långa bussresan – ändå på glad humör

Jag ska försöka att ‘ta med mig’ en intervju från varje match jag besöker framöver. Den kommer att vara inte direkt relaterad till matchen, då skulle den vara inaktuell efter 48 timmar, senast då.

Någon dag innan jag åkte till Borlänge såg jag att FC Rosengårds målvakt Zećira Mušović hade twittrat att hon faktiskt hadde bott i Borlänge och alltså skulle återse staden där hon levt ett antal år. Då bestämde jag mig. På matchdagen fick jag även veta att hon skulle starta matchen.

Mycket hade hon inte att göra när Rosengård vann med 4:0. De få situationerna där hon fick göra ett ingripande, gjorde hon det lugn och suverän. För ett år sedan, nej ett år och fyra månader snarare, då blev Zećira känt i hela damfotbollssverige. Hon fick starta mot tyska storlaget VfL Wolfsburg i kvartsfinalen av UEFAs Women’s Champions League och man hade mycket att tacka henne att Malmölagetr åkte hem från den tyska bilmetropolen med ett oavgjort resultat. 1:1. Returen slutade 3:3 och Rosengård gjorde en kanonmatch och bjöd ett av Europas två bästa damlag upp till dans. Alexandra Popp gjorde två mål för tyskorna och laget gick vidare tack vare bortamålsregeln. Den har funnits sedan 1965 och jag kom ihåg att jag försökte trösta Anja Mittag lite efter matchen och att vi diskuterade om bortamålsregeln inte var förlegat i vår tid. Jag tycker det.

När Djurgårdens damlag, då i Elitettan, spelade cup hemma mot Rosengård hade jag mitt första möte med Zećira. Det var den 21 april 2015 och Mušović var fortfarande 18 år gammal. Hon berättade för mig att sådana matcher, där hon inte hade mycket att göra var mycket viktiga för henne. Eftersom det ändå kan komma en eller två bollar där man plötsligt måste fokussera och göra en viktig räddning. En 18-ring som hade bestämt sig att bli en av världens bästa målvakter, som skrev i sin blogg (som just ju inte finns att tillgå pga av domänproblem, men kommer tillbaka) att hon har lärt sig otrolig mycket av Malmös och Rosengårds isländska legend Thora Helgadottir. Så skrev Zećira i bloggen att hon vill bli som Thora, fast liiite bättre.

Det gick inte spikrakt in i Pia Sundhages landslag som en del skribenter krävde inför VM 2015. Man ska förtjäna en landslagsplats och just Pia verkar tycka att man först ska gå genom alla tillgängliga ungdomslandslag. Sensommaren 2015 blev tufft. Rosengård tappade tre av sina viktigaste spelare: Anja Mittag, Therese Sjögran och Ramona Bachmann. Laget tappade poäng och osäkerheten  som fanns i hela laget spridde sig till 19-åringen. Och den nye tränaren Jack Majgaard Jensen bytte. Hade Marcus Tilly gett Mušović chansen, så bytte Jack tillbaka till rutinerade tyskan Kathrin Längert. 

Sedan lämnade Längert, men Rosengård valde inte att satsa på Mušović som första målvakt utan bestämde sig för att hämta en av de mest profilerade – kanadensiska Erin McLeod som tidigare hade spelat för Dalsjöfors i Damallsvenskan. Och när Erin skadade sig svårt så ringde sportchefen Therese Sjögran sin gamla landslagskompis Sofia Lundgren som fotbollsmässigt var arbetslös efter att Hammarby hade gått ner till Elitettan igen.

Lundgren stod i de viktiga matcherna mot Frankfurt i Champions League, mot Kvarnsveden nu var det 20-åringens tur. Vi träffas efter matchen i en halvmörk fotbollshall som ligger bredvid Ljungbersplanen. Fördelen är att det regnar inte och det är varmt.

28149994581_df6be42a86_k

Att en Rosengårdsmålvakt får fler skott under uppvärmning än under match är inte ovanligt

Så du föddes här?

  • Nej, jag är född i Falun, men jag växte upp i Borlänge, säger Zećira. Men vi flyttade till Skåne när jag var fem kanske. Så jag har inte jättemånga minnen, men kommer ihåg några ställen, Kupolen till exempel.

Första gången du kommer tillbaka?

  • Ja, faktiskt, jag har ingen som jag känner här, men det känns ändå lite speciellt, man har hört så mycket om det.

På sistone har Sofia spelat, du har spelat, finns det en uttalad första målvakt nu?

  • Vi har två bra målvakter. Vi jobbar tillsammans, spelar tillsammans och det har blivit så att vi får dela på matcherna. Tränaren vill ha igång två bra målvakter, det är fullt förståeligt och det är bra.

Det är ju mycket viktig för dig som vill stora saker i din karriär.

  • Verkligen, alltså speltid måste man ha. Träning är en sak, matchtid en annan sak.

Det var ju bra att du hann komma med i Pia Sundhages btuttotrupp till OS nyligen, även om du kanske inte hyste några större förhoppningar att verklingen få pke med till Rio?

  • Nej, jag hade faktiskt inga förväntningar att jag skulle komma med i den truppen heller. med tanke på att jag har varit skadad. Jag hade Rio som mål inför säsongen och innan jag blev skadad. Sen blev det som det blev och då hade jag inga förväntningar alls. Men det är jättekul att förekomma i diskussionerna.

När Rosengård bestämde sig efter Kathrin Längerts avgång att hämta Erin McLeod täönkte jag, oj, vad blir det för konsekvenser för dig?

  • Jo, jag tänkte samma sak. Jag visste faktiskt inte vem hon  var innan hon kom, men det kollar man upp ganska snabbt och så var det en av världens bästa målvakter som kommer att bli min konkurrent. Första tanken var, fan, det här kommer att bli svårt för mig. Men sen är det bara att vända det till nåt positivt och se möjligheterna i att få träna med en av världens bästa. Det är det jag vill bli så varför inte lära sig det direkt.

Men du längtar ju efter landslaget, eller hur.

  • Nej, inte på samma sätt. Mitt första mål är Rosengård. Visst har jag landslaget som en dröm, men det får komma när det kommer.

För mig kommer det säkert förr eller senare en anledning att återuppta dialogen med Mušović som i mitt tycke är den unga målvakten med det största potentialet.

Annons

1 tanke på “Intervju: Zećira Mušović

  1. Pingback: Rückblick | Frauenfussball Schweden

Kommentarer är stängda.