Lotta Ökvist om Umeås kamp i bottenstriden

umejubel

Kommer Umeå även att jubla på Tunavallen?

Även jag, Fredrik Hasselgren, med en bakgrund som skribent på damfotboll.com kommer att medverka här på bloggen. Till att börja med som inhoppare, så får vi se hur frekvent fortsättningen blir framåt hösten.

När Damallsvenskan snart tar ledigt för OS i Brasilien är serien riktigt spännande och lever både i toppen och botten. Hälften av lagen, om inte fler har en nervig andra halva att vänta med många avgörande matcher för att peka ut duon som tar farväl i början av november.

Inför omgång 12 är frågan snarare vilka som får tillbringa större delen av sommaren över och under strecket.

Undertecknad tog kontakt med Lotta Ökvist i Umeå IK. Traditionslaget har börjat vända trenden men har mycket kvar, ligger på elfte plats för närvarande.

– Det har varit en tuff vår. Men vi har vunnit de två senaste matcherna, tar vi tre poäng nästa gång kan vi ta ledigt och veta att vi gjort allt för att lyckats på slutet, säger hon.

Mycket av det som hämmat Umeå fanns redan vid säsongsstarten och var föralldel också en faktor ifjor. Skador på nyckelspelare, i nuläget saknar laget Hanna Folkesson och Jenny Hjohlman i spel.

– Det är alltid lätt att skylla på att vi inte har alla spelare. Utifrån förutsättningarna har vi gjort det bra och försökt. Det märks att vi saknat lite erfarenhet, som ett ungt lag gör vi lite enkla misstag och åker dit på det, säger Ökvist.

Nyförvärvet, som för första gången spelar i några andra färger än Piteås, har fått göra rätt för sig direkt. Guldet i F19-EM förra sommaren och ett hackigt år i moderklubben fick henne att fundera över framtiden och byta miljö.

I Umeå har hon mindre konkurrens på sin defensiva vänsterkant och klev ganska raskt in som startspelare. Samtidigt har ansvaret ökat med karriärsteget.

– Jag har aldrig varit en av dem som snackat mest men när jag kom till Umeå fick jag ta en ny roll, Alla måste bidra, pusha och snacka. Jag är 19 men tillhör ändå den äldre delen i laget, säger Lotta Ökvist som kommit över den första puckeln av anpassning.

– Piteå spelar lite mer distinkt och kompakt, väldigt rakt. I Umeå har vi mer fritt spel, gärna mer bollinnehav. Jag blir mer delaktig i uppspelen men inte lika offensiv här.

Mer speltid efter ett skadefyllt 2015 och bekymmer också under upptakten med Umeå. Hur är din status så här mitt i säsongen?

– Det känns jättebra, jag har varit förkyld någon vecka men känner mig pigg. Att få spela och vara skadefri känns verkligen jätteskönt, dessutom har jag anpassat min träning. Jag nöter inte så mycket inlägg och avslut, det gäller att lägga upp det smartare för att kunna hålla en bra nivå.

Umeå har Eskilstuna United borta på måndag innan halvannan månads matchfritt väntar.

Bara tre poäng skiljer sjuan från tolvan – då blir spelet blir lika ovisst som tabellen visar.

– Toppen är spikad med Rosengård och Linköping. Vi kunde klättra en placering med två viktiga segrar men jag räknar med en lika tuff höst. Varje match, mål och poäng blir oerhört viktig, det är kul att det finns så mycket att spela för, säger Lotta Ökvist.

Men också påfrestande?

– Jag har fått kämpa med självförtroendet, det känns som vi behövde lite medgång nu, säger hon och pekar på förbättringen.

Efter tre oavgjorda matcher och sex raka förluster kom alltså två segrar. Därmed tillhör Umeå ett av formlagen i streckstriden.

– Vi har visat mer vilja och attityd, alla vet vad som krävs men nu har vi plockat fram det också. Vi vill ju vara kvar i serien.

Som samtalet med Lotta Ökvist berörde är många lag indragna i nedflyttningsstriden. Hela nedre halvan av tabellen ryms inom tre poängs marginal efter vårsäsongen:

KIF Örebro 11p -9

Vittsjö GIK 11p -11

Kvarnsvedens IK 9p -9

Mallbackens IF 9p -10

Umeå IK 9p -13

Kristianstads DFF 8p -8

Tätt i botten och tajtare kan det bli. En anledning till att det stockar sig kring strecket är ju att lagen allra längst ner går bäst för tillfället, både Kristianstad och Umeå har två segrar i formraden.

I sista omgången innan sommaruppehållet kan jumbon Kristianstad ta det största skuttet, teoretiskt ända upp till åttonde plats. Dessutom kan sexan Djurgården hux flux få kasta nervösa blickar neråt vid förlust på Vilans IP – 13 poäng ger ingen garanti till nykomlingen.

Örebro och Mallbacken drabbar samman i omgångens enda match mellan lag på undre halvan. En match som slår an en sträng av fundering:

Hur har bottenlagen tagit sina poäng hittills?

Nedanstående tabell ger en fingervisning om resultaten i inbördes möten.

KIF Örebro 9p +3

Kvarnsvedens IK 7p +2

Vittsjö GIK 7p +2

Kristianstads DFF 7p +1

Umeå IK 5p -3

Mallbackens IF 3p -3

Mallbacken har till synes försuttit sina flesta chanser mot jämbördiga motståndare, medan Kristianstad hämtar alla sina poäng utom en enda från vinna-eller-försvinna-uppgörelserna.

Bland lagen på säkrare mark har Eskilstuna United och Piteå båda släppt till sex poäng nedåt.

Djurgården har tappat fyra, Kopparbergs/Göteborg tre. Rosengård och Linköping har hållit sig för goda för plumpar i protokollet hittills.

1 tanke på “Lotta Ökvist om Umeås kamp i bottenstriden

  1. Pingback: Göteborg, Vittsjö, Barsley, Boquete och Röddik | En blogg om internationell damfotboll

Kommentarer är stängda.