Intervju: Sara Björk Gunnarsdóttir (FC Rosengård / VfL Wolfsburg)

27788761301_7a570da20d_k (1)

Ali Riley (tv) och Sara Björk Gunnarsdóttir efter matchen mot Eskilstuna den 23 juni

Jag åkte till Eskilstuna för en dryg vecka sedan för att se toppmatchen mot mästarna FC Rosengård. När matchen hade precis börjat vid 19-tiden slog det mig plötsligt att jag skulle se Sara Björk Gunnarsdóttirs sista match i en Malmö-tröja. Förlåt att jag skriver Malmö, men när ‘Björki’ som hon kallas i FC Rosengård kom till Sverige, knappt fyllda 20 år, då hette laget fortfarande LdB FC Malmö. Namnbytet kom senare.

Sista matchen med gänget alltså på Tunavallen och nu var det helt klart med vem jag skulle försöka få en intervju efter slutsignalen. Oavsett om någon annan skulle bli matchhjälte.

‘Björki’ kom som en stortalang från Island. Hon hade redan debuterat i isländska landslaget som 16-åring mot Slovenien och har alltså hittills spelat helt otroliga 94 landskamper.

Det blev SM-guld redan i hennes första år i Sverige och när jag tittar på startelvan som vann sista matchen för LdB borta mot Hammarby (1-0) så är det nu, efter Sara Björks avsked, endast Lina Nilsson kvar. Och på bänken satt då Amanda Ilestedt. Annars ett helt annat lag. Inte ovanligt i fotbollen. Men det visar också att den fortfarande väldigt unga isländskan som närmar sig sin 100:e landskamp har varit med om en generationsväxling.

Matchen på Tunavallen är slut. Mästarna vinner med 1:0 och det var just ‘Björki’ som slog en fantastisk lång boll som hamnade exakt hos Marta och den mycket taggade brasilianskan gjorde segermålet. Som vanligt samlas lagen efter domaren har blåst av och kvinnan (saknar tyvärr namnet) som förmedlar intervjuer går fram till Sara Björk och ber henne komma fram till mig som står i spelargången. Hon tittar lite undrande, vi har aldrig pratat tidigare, men när jag börjar med att säga att det här var ju hennes sista match för Rosengård anar hon vart det lutar. – Jajaja, säger hon. Och jag kommer inte på en bättre fråga än ”Hur känns det?”. Något som jag vanligtvis undviker, men här passar det ju perfekt.

  • Det känns konstigt att lämna. Det har varit fantastiska fem och ett halvt år. Jag har både utvecklats som person och spelare och det är svårt att lämna, säger ‘Björki’.

När du kom hit var du mycket ung, det är du fortfarande, men mellan 19 och 25 blir man nog vuxen. Vad har den här tiden betytt för dig?

  • Det var en viktig tid för mig, säger Sara Björk Gunnarsdottir. – Jag var 20 år gammal när jag kom hit och jag kom till det rätta laget. Jag har spelat med fantastiska spelare och hade skitbra tränare också. Jag hade inte kunnat få bättre under de här åren.

När man pratar om FC Rosengård och när man har varit på Malmö IP så hör man alltid att det är så speciellt. Hur skulle du beskriva det som är så speciellt?

  • Vi trivs alla ihop och det är inte bara individuellt, menar Sara Björk. – Det finns en hel del spelare som har spelat jättelänge tillsammans, kommer det en ny spelare så kommer hon direkt in i vårt spelsystem. Sedan är vi jättenära varandra. Vi umgås utanför också. Vi trivs med varandra både på och utanför planen och jag tror att det syns också i vårt spel.

Nu ska du snart vidare till Wolfsburg, tankarna kring det?

-. Det blir spännande i Wolfsburg. Efter fem år tror jag att det var rätta steget, det blir spännande. Jag ser fram emot det, men ikväll är det blandade känslor eftersom det är svårt att lämna. Som sagt jag trivs jättebra.

Än så länge är Wolfsburgs trupp för 2016/17 inte helt klar. Men efter två år som tvåa i Tyskland vill Ralf Kellermann och hans spelare förstås ta guldet igen från herr- och dammästarna FC Bayern München. ‘Björki’ är hittills enda nyförvärvet, men det är nog tänkt att hon ska fylla tomrummet efter Nadine Kessler. En karaktärsspelare som ledde Tyskland till EM-guld 2013 och några veckor innan hade hon lett Wolfsburg till en 4:3 seger i UWCL-finalen i Lissabon. Kellermann har sagt att man förväntar sig mycket av isländskan och att det kanske kommer en annan spelare till bilstaden. Men huvudsakligen försöker man utveckla den spelartrupp man redan hade i fjol.

Hur är det med Saras tyska undrar jag?

  • Jag har haft tyska i skolan i fyrå år. Det var mycket grammatik, men jag måste börja om igen kanske, säger hon.

Det blir nog inga större problem att komma in i livet i Wolfsburg. VfL har numera en mycket internationell trupp och det kommer att bli hård konkurrens om platserna i startelvan. Inte mindre än 10 mittfältare är listade i den aktuella truppen och alla är eller har varit landslagsspelare i sitt land!

I dessa dagar måste man ju också prata herrfotboll med en islänning. Kvartsfinal mot Frankrike på söndag. Men när jag pratade med Björki väntade vi fortfarande på matchen mor England. Vad säger du till herrlandslagets frammarsch till åttondelen?

  • Det är fantastiskt. Lasse har gjort bra saker med laget, säger hon.

Tror du de har en chans mot England i åttondelen?

  • Varför ska de inte ha en chans mot England? Man har alltid en chans. De måste fortsätta spela bra försvarsspel. Sen får vi se, tyckte Sara Björk och hon hade ju rätt som det visade sig.

De ‘små länderna’ har hämtat upp mycket mot de ‘stora länderna’. När jag pratade med din lagkompis Anita Asante nyligen sa hon att det är det taktiska som har blivit så mycket bättre.

  • De spelar inte så naivt längre, instämmer Björki. – De spelar bra försvarsspel och ganska väl organiserat och det är jobbigt att spela mot 10 spelare på deras planhalva. Som du sa, de har lärt sig mer taktiskt och är klokare och bättre än förr.

Damallsvenskan tappar en stark profil och Malmölaget en karaktärsspelare. Någon som aldrig ger upp och alltid sätter laget främst. Vi får se vem som ska ersätta henne. Jag ska följa Sara Björk även i Bundesliga så småningom. Hon blir nu alltså den tredje spelaren med förflutet i Malmö som kommer att spela för Wolfsburg.

 

 

 

Annons

1 tanke på “Intervju: Sara Björk Gunnarsdóttir (FC Rosengård / VfL Wolfsburg)

  1. Pingback: Rückblick | Frauenfussball Schweden

Kommentarer är stängda.